avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Expertiză financiară - în penal şi în civil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Expertiză financiară - în penal şi în civil

Bună ziua!
Am acţiune civilă - litigiu de muncă - deschisă împotriva angajatorului meu şi plângere penală, împotriva aceluiaşi angajator.

Cum nu am fost integral plătit de angajatorul meu, conform CIM, - negociat,stabilit, semnat cu acesta, pe durată nedeterminată, dar neînregistrat la ITMB, mai mult, CIM mi-a fost reţinut imediat după semnare de acest angajator, cu menţiunea : pentru a fi înregistrat la ITMB - pot cere în faza de cercetare penală - în care se află plângerea penală, a mea, - efectuarea unei expertize financiare, în vederea stabilirii prejudiciului individual, creat în patrimoniul meu, prin neplata acestor diferenţe salariale ?
2. Ce obiective pot cere să fie îndeplinite, la efectuarea acestei expertize financiare ?
3. Pe ce articole ale vechiului CP - CPP, pot întemeia cererea mea?
4. Este favorabilă interesului meu, întemeierea plângerii penale, pe dispoziţiile noului CP - noului CPP?
5. Cine plăteşte această expertiză financiară în materie penală?
6. Dar în procedura litigiului de muncă ?

Evident nu am bani pentru o consultaţie calificată...

Vă mulţumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:11, 2 Octombrie 2014
Cand ati semnat contractul, cu ce data de incepere a activitatii? De cand nu ati mai primit salariul?
1. Va redau mai jos prevederile din Codul de procedura civila:
Art. 330 - Încuviinţarea expertizei
(1) Când, pentru lămurirea unor împrejurări de fapt, instanţa consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, va numi, la cererea părţilor ori din oficiu, unul sau 3 experţi. Termenul va fi stabilit astfel încât depunerea raportului de expertiză la instanţă să aibă loc conform dispoziţiilor art. 336.
...

Art. 331 - Numirea expertului
(1) Dacă părţile nu se învoiesc asupra numirii experţilor, ei se vor numi de către instanţă, prin tragere la sorţi, de pe lista întocmită şi comunicată de către biroul local de expertiză, cuprinzând persoanele înscrise în evidenţa sa şi autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare.

(2) Încheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra cărora acesta urmează să se pronunţe, termenul în care trebuie să efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului şi, dacă este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. În acest scop, instanţa poate fixa o audiere în camera de consiliu, în cadrul căreia va solicita expertului să estimeze costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Tot astfel, instanţa poate fixa un termen scurt pentru când va solicita expertului să estimeze în scris costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Poziţia părţilor va fi consemnată în încheiere. În funcţie de poziţia expertului şi a părţilor, instanţa va fixa termenul de depunere a raportului de expertiză şi condiţiile de plată a costurilor necesare efectuării expertizei.

(3) Dovada plăţii onorariului se depune la grefa instanţei de partea care a fost obligată prin încheiere, în termen de 5 zile de la numire sau în termenul stabilit de instanţă potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, în condiţiile prevăzute la art. 339 alin. (2).


2. Referitor la obiectivele expertizei
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

3. Plata expertului
www.avocatnet.ro/content/for...
CIM semnat în 18.10.2006.
CIM negociat şi semnat cu plată în cazare, mâncare şi bani lunar. Cazarea şi mâncarea au fost plătite, banii nu. La cererea insistentă a banilor, am fost dat afară, din locaţie şi nu mi s-a plătit nimic ! Plangerea penală am depus-o în 27.03.2012, ca şi litigiul de muncă.

Ştiu că, pot solicita plata salariului numai pe trei ani anteriori depunerii cererii - în litigiul de muncă, respectiv plângerii penale.
1. Expertiza contabilă - în materie penală, în dosarul penal, deschis sub aplicarea vechiului CP-CPP, poate fi întemeiată în drept, pe dispoziţiile noului CPC ?
2. Între aceleaşi părţi, expertiza contabilă - în materie penală, este considerată valabilă în litigiul de muncă ?
3. Este valabilă stuaţia inversă ? expertiza contabilă făcută în litigiul de muncă, este valabilă în procedura penală ?
4. În ce procedură pot beneficia de scutire integrală de la plata expertizei contabile ?
Mi se poate înmâna - în faza de cercetare penală, - o copie de pe expertiza contabilă cerută de mine, reclamant, în dosarul penal, deschis sub aplicarea vechiului CP-CPP, pentru a o folosi şi în litigiul de muncă, întemeiat în drept, pe dispoziţiile vechiului CPC şi ale Codului muncii ?

Alte discuții în legătură

Litigiu munca - ce inseamna punere in discutie a necesitatii unei expertize contabile ? plata ? cristiannegru cristiannegru - litigiu de munca - drepturi banesti - instanta a pus in vedere partilor ( angajatului si institutiei publice ) ca la termenul de judecata urmator se va ... (vezi toată discuția)
Evaluare imobil, plata expert smj smj Stimate doamne, stimati domni, Daca unul din doi mostenitori ai unui imobil cere prin instanta evaluarea imobilului, costul acestei actiuni trebuie suportat ... (vezi toată discuția)
Expertul a avut până acum 5 amânări și acum a cerut-o pe a 6-a. ce se întâmplă dacă nu termină expertiza? valentin6768 valentin6768 Expertul a avut pana acum 5 amanari pentru data de 21.02.2019 a cerut un nou termen.(6)daca nu termina expertiza ce se intampla este vorba de un dosar pe ... (vezi toată discuția)