avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evaluare imobil, plata expert
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evaluare imobil, plata expert

Stimate doamne, stimati domni,

Daca unul din doi mostenitori ai unui imobil cere prin instanta evaluarea imobilului, costul acestei actiuni trebuie suportat de catre ambii mostenitori sau dioar de catre cel care a solicitat evaluarea?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,
Mihai Jan Stingu
de regula plateste cel care solicita evaluarea!
Buna ziua,

regula este ca plata onorariului este suportata de catre partea / partile care solicita proba.

Pentru o cat mai buna lamurire, mai jos, prevederile legale cu privire la probe:

Probele

Art. 330

Încuviinţarea expertizei

(1) Când, pentru lămurirea unor împrejurări de fapt, instanţa consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, va numi, la cererea părţilor ori din oficiu, unul sau 3 experţi. Termenul va fi stabilit astfel încât depunerea raportului de expertiză la instanţă să aibă loc conform dispoziţiilor art. 336.

(2) Când este necesar, instanţa va solicita efectuarea expertizei unui laborator sau unui institut de specialitate.

(3) În domeniile strict specializate, în care nu există experţi autorizaţi, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi, judecătorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalităţi ori specialişti din domeniul respectiv.

(4) Dispoziţiile referitoare la expertiză, cu excepţia celor privind aducerea cu mandat, sancţionarea cu amendă judiciară şi obligarea la plata de despăgubiri, sunt aplicabile în mod corespunzător în cazurile prevăzute la alin. (2) şi (3).

(5) La efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) pot participa experţi aleşi de părţi şi încuviinţaţi de instanţă, având calitatea de consilieri ai părţilor, dacă prin lege nu se dispune altfel. În acest caz, ei pot să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii şi, dacă este cazul, să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei.

Art. 331

Numirea expertului

(1) Dacă părţile nu se învoiesc asupra numirii experţilor, ei se vor numi de către instanţă, prin tragere la sorţi, de pe lista întocmită şi comunicată de către biroul local de expertiză, cuprinzând persoanele înscrise în evidenţa sa şi autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare.

(2) Încheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra cărora acesta urmează să se pronunţe, termenul în care trebuie să efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului şi, dacă este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. În acest scop, instanţa poate fixa o audiere în camera de consiliu, în cadrul căreia va solicita expertului să estimeze costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Tot astfel, instanţa poate fixa un termen scurt pentru când va solicita expertului să estimeze în scris costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Poziţia părţilor va fi consemnată în încheiere. În funcţie de poziţia expertului şi a părţilor, instanţa va fixa termenul de depunere a raportului de expertiză şi condiţiile de plată a costurilor necesare efectuării expertizei.

(3) Dovada plăţii onorariului se depune la grefa instanţei de partea care a fost obligată prin încheiere, în termen de 5 zile de la numire sau în termenul stabilit de instanţă potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, în condiţiile prevăzute la art. 339 alin. (2).


Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert ContSters315143 ContSters315143 Daca una dintre partile unui proces, refuza plata expertului, poate formula obiective pentru efectuarea expertizei? Dar daca acea parte desemneaza un ... (vezi toată discuția)
Onorariu expert ContSters296710 ContSters296710 Buna ziua, Am doua nedumeriri cu privire la onorariu expert: 1. Care ar fi procentual din total expertiza, onorariul provizoriu? 2. Am gasit pe internet un ... (vezi toată discuția)
Expertiza TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.daca un expert refuxa de doua ori sa vina sa faca o expertiza,adica o lotizare,poate fi tras la raspundere de judecatorie? in noiembrie am platit o ... (vezi toată discuția)