avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Onorariu expert
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Onorariu expert

Buna ziua,
Am doua nedumeriri cu privire la onorariu expert:
1. Care ar fi procentual din total expertiza, onorariul provizoriu?
2. Am gasit pe internet un tabel cu onorariile expertilor tehnici judiciari, stabilite in functie de obiectul expertizei, si de complezitatea ei. Ce inseamna expertiza complicata (3-5 obiecte)? In situatia mea obiectul il reprezinta imbunatatiri aduse la un imobil, imbunatatiri care constau in modernizare o camera din imobil, platforma terasa in fata casei, etc, in total 6 imbunatatiri la imobilul vizat. Se considera fiecare imbunatatire un obiect, sau este vorba de 6 obiecte?
Multumiri celor care raspund.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:43, 16 Februarie 2014
Nu exista nicio reglementare care sa stabileasca cuantumul onorariului provizoriu ca fiind un procent din onorariul definitiv. Chiar daca ar exista un asemenea procent nu ar folosi la nimic intrucat nu este cunoscut cuantumul onorariului definitiv.
Personal nu cunosc vreun tabel cu onorariile expertilor. Chiar daca exista nu este elaborat de catre Biroul Central pentru Expertize Judiciare si, pe cale de consecinta, nu are aplicabilitate in cazul expertizelor judiciare.
ing. Ioan Ciobanu
Exista pe "ministerul justitiei"
Din pacate, instantele de judecata stabilesc aleatoriu, onorariul provizoriu.
Prin Legea nr. 202/ 2010 s-a modificat art. 201 din CpC astfel:
"Art. 201 Cand pentru lamurirea unor imprejurari de fapt instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, va numi, la cererea partilor ori din oficiu, unul sau trei experti, stabilind prin incheiere punctele asupra carora ei urmeaza sa se pronunte, dupa care va putea convoca o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa se pronunte cu privire la costul estimativ al lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si cu privire la durata de timp necesara efectuarii expertizei. Pozitia partilor, respectiv a partii care a solicitat proba va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului, a partilor, respectiv a partii care a solicitat proba, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a cheltuielilor necesare efectuarii expertizei.
Dispozitiile art. 213 alin. 2 sunt aplicabile."
Instantele nu au apelat decat foarte rar la aceasta prevedere.
Este bine ca expertul/ specialistul tehnic judicar, pentru a informa partile in proces si instanta de judecata, sa depuna la instanta o evaluare a costurilor expertizei, inainte de a se apuca efectiv de activitatile specifice.
Chiar daca instanta nu va lua in discutie evealuarea costurilor expertizei si nu va suplimenta onorariul provizoriu, totusi se vor putea aprecia cam pe unde se va situa valoarea onorariului definit plus cheltuieli.
Si in NCpC sunt prevederi asemanatoare, dar se pare ca nici in prezent instantele de judecata nu apeleaza la acestea prea des.
Art. 331. - (1) Daca partile nu se invoiesc asupra numirii expertilor, ei se vor numi de catre instanta, prin tragere la sorti, de pe lista intocmita si comunicata de catre biroul local de expertiza, cuprinzand persoanele inscrise in evidenta sa si autorizate, potrivit legii, sa efectueze expertize judiciare.
(2) Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
(3) Dovada platii onorariului se depune la grefa instantei de partea care a fost obligata prin incheiere, in termen de 5 zile de la numire sau in termenul stabilit de instanta potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, in conditiile prevazute la art. 339 alin. (2).
Daca ati gasit acel tabel cu onorariile expertilor, va rog sa il dati publicitatii. Ebine de stiut.
Va multumesc.
@ gigipopa

În cuprinsul normelor legale citate de dvs. apare cuvântul "poate" în legătură cu acţiunile instanţei, iar asta semnifică faptul că acestea sunt norme dispozitive. Normele dispozitive permit părţilor să deroge de la ele şi să aibă conduita prescrisă de ele numai dacă vor să o aibă. Prin urmare, nu sunt norme imperative, adică obligatorii pentru instanţele de judecată.

Alte discuții în legătură

Expert ContSters315143 ContSters315143 Daca una dintre partile unui proces, refuza plata expertului, poate formula obiective pentru efectuarea expertizei? Dar daca acea parte desemneaza un ... (vezi toată discuția)
Expertiza TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.daca un expert refuxa de doua ori sa vina sa faca o expertiza,adica o lotizare,poate fi tras la raspundere de judecatorie? in noiembrie am platit o ... (vezi toată discuția)
Evaluare imobil, plata expert smj smj Stimate doamne, stimati domni, Daca unul din doi mostenitori ai unui imobil cere prin instanta evaluarea imobilului, costul acestei actiuni trebuie suportat ... (vezi toată discuția)