avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza

buna seara.daca un expert refuxa de doua ori sa vina sa faca o expertiza,adica o lotizare,poate fi tras la raspundere de judecatorie? in noiembrie am platit o expertiza si am platit un onorariu provizoriu asa cum a decis judecatorul dar nici pana acum expertul refuza sa vina sa o faca,procesul s-a amanat in fiecare luna din cauza lui pt ca nu vrea sa vina pana cand nu i se plateste tot onorariu.este o suma foarte mare iar eu am platit ceea ce a zis judecatorul.ce se poate face in acest caz?am inteles de la avocat ca i s-a dat o amenda iar acum i se mai da una.cum trebiue sa procedez daca din cauza lui se tot amana procesul?multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:54, 5 Iunie 2014
Probabil, expertul s-a invatat minte cu ocazia altor expertize si nu doreste sa se pacaleasca inca o data.
Pentru nedepunerea raportului de expertiza, expertul primeste amenda judiciara pe care o plateste sau o contesta la instanta, motivand cu documente scrise, pe care le depune la dosarul cauzei, de ce nu deruleaza activitatile aferente expertizei.
Este posibil sa apeleze la prevederi ale Noului CpC care mentioneaza:
-art. 331 Numirea expertului.
(2)Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
Altfel spus, expertul, probabil, a facut o estimare a costurilor expertizei si instanta nu s-a pronuntat asupra acestora.
Evaluarea costurilor facuta de catre expert trebuie analizata in amanuntime si daca exista suficiente motive care sa sustina costurile, atunci instanta ar trebui sa se pronunte, fara a apela la prevederea legislativa, care zice: "poate fixa o audiere ..." sau "poate fixa un termen scurt pentru ......". Astfel de prevederi, nu pot fi in folosul justitiei. Astfel, partile in proces vor cunoaste de la inceput care sunt costurile reale ale expertizei. Suma modica fixata, de regula, de catre instante pentru onorariu provizoriu, rareori se dovedeste a fi cea reala in privinta costurilor expertizei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nepronunțare asupra onorariului viculean viculean Am efectuat o expertiza pentru care s-a aprobat onorariul de 1000 lei. Apoi s-a cerut un supliment de expertiză (deși s-a formulat ca obiecțiuni, ... (vezi toată discuția)
Pot cere spor de noapte? Elyza45 Elyza45 Mă judec cu firma la care am lucrat,în instanță sa arătat că lucrăm ore de noape,probat cu martori și acte..Avocatul meu a omis in cerea de chemare ... (vezi toată discuția)
Expert ContSters315143 ContSters315143 Daca una dintre partile unui proces, refuza plata expertului, poate formula obiective pentru efectuarea expertizei? Dar daca acea parte desemneaza un ... (vezi toată discuția)