avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Nepronunțare asupra onorariului
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Nepronunțare asupra onorariului

Am efectuat o expertiza pentru care s-a aprobat onorariul de 1000 lei. Apoi s-a cerut un supliment de expertiză (deși s-a formulat ca obiecțiuni, solicitările nu aveau nicio legătură cu obiectivele expertizei, iar expertul a făcut adresă către instanță în acest sens. Instanța a acceptat punctul de vedere al expertului dar a refuzat să modifice ”obiecțiuni” cu ”supliment de expertiză”) pentru care expertul a solicitat o diferență de onorariu de 800 lei.
Au fost mai multe termene (nu s-au formulat obiecțiuni), la fiecare termen am depus cererea de suplimentare a onorariului inițial stabilit pentru primele obiective. Apoi s-a amânat pronunțarea de vreo 6 ori, iar când s-a pronunțat hotărârea, instanța nu s-a pronunțat și asupra diferenței de onorariu. Vă rog dacă mă puteți îndruma (model apel, motivații, etc.). Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: viculean , utilizator 23:23, 15 Septembrie 2021
Daca nu ati evaluat corect costurile si nu ati anexat documente care sa justifice solicitarea de majorare, instanta nu a aprobat cererea dvs. In cazul prezentat, nefiind completari la raport, instanta a considerat suficient onorariul provizoriu acordat initial.
Exista o prevedere in CpC care nu este obligatorie, din pacate.
-art. 331 Numirea expertului.
(2)Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
De cele mai multe ori nu se fixeaza audierea in camera de consiliu si onorariul este stabilit direct de catre instanta; la fel si termenul.
Expertii cu experienta, la primul termen de judecata (de regula termenul fixat initial este foarte scurt, greu de respectat) cer amanarea si depun o evaluare a costurilor expertizei spre stiinta instantei si a partilor in dosar.
Cred că nu am fost suficient de explicit. În primă instanță, s-a stabilit un onorariu provizoriu pentru expertiza cu un singur obiectiv. Am depus raportul și am luat banii. Punct. Apoi partea a făcut ”obiecțiuni” fără să facă nicio obiecțiune la cele prezentate în raportul de expertiză. Așadar, nu au fost obiecțiuni ci un supliment la raport. Am prezentat acest aspect instanței, care a fost de acord cu mine, în sensul că a fost de acord că nu sunt obiecțiuni, dar fără să mai facă corecturi (fără să modifice comunicarea către expert). Am depus și suplimentul (pentru care instanța nu a stabilit nicio diferență de onorariu, așteptând devizul meu - probabil), și am depus devizul cu solicitarea de suplimentare a onorariului (dar nu pentru expertiză, ci pentru cele trei obiective suplimentare și fără legătură cu obiectivul unic din expertiza stabilită inițial). Nu au fost obiecțiuni. Instanța nu s-a pronunțat nici după depunerea suplimentului la raport și nici la cele 4 - 5 termene ulterioare când am revenit (la fiecare termen) cu cererea de majorare a onorariului. Apoi instanța a amânat pronunțarea de vreo 6 ori, după care s-a pronunțat fără a menționa nimic despre cererea mea de suplimentare a onorariului. Deci, ce credeți ?
Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2021
viculean, utilizator
Cred ca este o omisiune a instantei.
Nu trebuia sa depuneti suplimentul de expertiza pana nu se stabilea onorariul.
Vedeti daca s-a depus hotararea la dosarul cauzei, la arhiva si incercati sa vorbiti cu judecatorul daca nu exista documentul la dosar. Este calea cea mai simpla si rapida.
Gasiti aici un ghid util pentru tot felul de cereri: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2021
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Mda, ce să zic, mă gândesc să fac apel. Oricum, mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.daca un expert refuxa de doua ori sa vina sa faca o expertiza,adica o lotizare,poate fi tras la raspundere de judecatorie? in noiembrie am platit o ... (vezi toată discuția)
Taxe expertize florescu58 florescu58 Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)
Raspuns la obiectiuni expertiza judiciar contabila valentin6768 valentin6768 Expertul nu vrea sa depuna raspunsul la obiectiunile expertizei pana nu i se achita avansul achitat la cec si intreg onorariul ce se poate face? a fost termen ... (vezi toată discuția)