avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expert
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expert

Daca una dintre partile unui proces, refuza plata expertului, poate formula obiective pentru efectuarea expertizei? Dar daca acea parte desemneaza un expert-parte?
Cel mai recent răspuns: ContSters315143 , utilizator 13:23, 5 Octombrie 2014
Instanta stabileste prin incheiere de sedinta partea in proces careia i se incredinteaza expertiza si care trebuie sa plateasca onoraiul provizoriu in terme de maxim 5 zile de la incredintare. Instanta poate hotari, ca ambele parti in proces sa plateasca onorariul expertului in parti egale.
Refuzul de a plati onorariu duce automat la decaderea partii respective in proces, din dreptul de a beneficia de expertiza tehnica judiciara. Decaderea din acest drept duce automat si la neacceptarea de catre instanta a propunerilor partii respective pentru formularea de obiective pentru expert si la dreptul de a cere aprobarea instantei pentru nominalizarea unui expert parte.
Expertul este indreptatit, sa nu inceapa derularea activitatilor legate de expertiza, daca onorariul provizoriu nu a fost virat in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele sau.
Din Codul de procedura civila
Art. 331 - Numirea expertului
(1) Dacă părţile nu se învoiesc asupra numirii experţilor,
ei se vor numi de către instanţă, prin tragere la sorţi, de pe lista întocmită şi comunicată de către biroul local de expertiză, cuprinzând persoanele înscrise în evidenţa sa şi autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare.

(2) Încheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra cărora acesta urmează să se pronunţe, termenul în care trebuie să efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului şi, dacă este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. În acest scop, instanţa poate fixa o audiere în camera de consiliu, în cadrul căreia va solicita expertului să estimeze costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Tot astfel, instanţa poate fixa un termen scurt pentru când va solicita expertului să estimeze în scris costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Poziţia părţilor va fi consemnată în încheiere. În funcţie de poziţia expertului şi a părţilor, instanţa va fixa termenul de depunere a raportului de expertiză şi condiţiile de plată a costurilor necesare efectuării expertizei.

(3) Dovada plăţii onorariului se depune la grefa instanţei de partea care a fost obligată prin încheiere, în termen de 5 zile de la numire sau în termenul stabilit de instanţă potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, în condiţiile prevăzute la art. 339 alin. (2).

Art. 330 -Încuviinţarea expertizei
.........
(5) La efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) pot participa experţi aleşi de părţi şi încuviinţaţi de instanţă, având calitatea de consilieri ai părţilor, dacă prin lege nu se dispune altfel. În acest caz, ei pot să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii şi, dacă este cazul, să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei.

multumesc din suflet, documentat si promt, ca de obicei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare imobil, plata expert smj smj Stimate doamne, stimati domni, Daca unul din doi mostenitori ai unui imobil cere prin instanta evaluarea imobilului, costul acestei actiuni trebuie suportat ... (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa? mioara2012 mioara2012 Buna ziua! In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a ... (vezi toată discuția)
Onorariu expert ContSters296710 ContSters296710 Buna ziua, Am doua nedumeriri cu privire la onorariu expert: 1. Care ar fi procentual din total expertiza, onorariul provizoriu? 2. Am gasit pe internet un ... (vezi toată discuția)