avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Buna ziua,
Pensia anticipata partial se mai numeste si pensie cu penalizare. Conform art. 65, alin. 4), leg 263/2010, ce sa inteleg ? penalizarea se aplica o singura data la initierea dosarului, asa cum prevede, la indicele de corectie, art. 170, alin. 3), sau ea variaza in functie de depunere noi documente conf. art. 107, alin. 3) si 5) din aceeasi lege, pana la indeplinirea conditiilor pentru limita de varsta ?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: procesomanul , utilizator 11:29, 3 Octombrie 2014
1. - Asa cum scrie in Legea 263/2010 (art.65) nu este vorba de "penalizare" ci de "diminuare".
- Expresia "penalizare" are sensul de sanctiune pentru incalcarea unei norme ori aici nu este vorba de asa ceva.

2. Pensia anticipata partiala se mentine asa cum a fost ea calculata initial pana la trecerea la pensie pentru limita de varsta cand se recaluleaza pensia si se emite o alta decizie de pensionare pentru limita de varsta.

3. Cititi si pe:
www.avocatnet.ro/content/for...
Va multumesc stimate domn Valeriu ! Sincer sa fiu nu credeam ca o sa-mi raspunda cineva. Maestru tot maestru ramane. Este vina mea ca nu am facut anumite precizari la problema mea. Pe timpul derularii pensiei anticipate partial eu am mai depus niste adeverinte cu grupa de munca, in urma caruia casa de pensii imi micsoreaza lunile de anticipare de la 42 la 18. Imi mai reduce si din varsta standard de pensionare si imi adauga stagiu aferent grupe de munca. Ba mai mult de atat mi se recalculeaza si pensia si chiar mi se mareste si pe anticipata partial ! In legatura cu observatia d-voastra la alin.3..nu am treaba cu art 64 pensie anticipata ci cu art 65 pensie anticipata partial! Mai mult de atat eu nu am suspendat pensia anticipata partial ! Pe buletinul de calcul scrie nr.luni pentru care se aplica diminuarea 18 DIMINUARE = 31.5%.La fel ca la 42 de luni !!!. Consider ca s-a respectat art. 107, alin. 3 si 5 din leg 263/2010 care este valabil pentru toate categoriile de pensionare, mai putin cea cu diminuarea! Aici este buba ! Astept daca se poate in continuare pererea d-voastra sau alte pareri !
Va multumesc inca o data si Dumnezeu sa va dea multa sanatate !
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2014
procesomanul, utilizator
1. Va redau din Normle de aplicare a Legii 263/2010 (aprobate prin HG 257/2011):

Art. 53
(1) Prin sintagma luni de anticipare se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale si data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 ori, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege sau, dupa caz, data implinirii varstei standard reduse potrivit legii.

(2) Procentul de diminuare, in cazul pensiei anticipate partiale, prevazut la art. 65 alin. (4) din lege, se determina prin inmultirea numarului de luni de anticipare cu 0,75%. Fractiunile de luna se intregesc la luna.

(3) Diminuarea stabilita potrivit alin. (2) se mentine pana la data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale.

Art. 134
(1) Pensia poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
...

(4) La recalcularea pensiilor anticipate si anticipate partiale in conditiile alin. (1), stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se calculeaza punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adaugate potrivit legii si se mentine procentul de diminuare, luat in calcul la stabilirea pensiei anticipate partiale.
...
(6) Pensia poate fi recalculata, la cerere, in cazul depunerii unor declaratii rectificative, de natura a modifica veniturile si/sau stagiile de cotizare valorificate initial la stabilirea acesteia.
...

2. - Din cele de mai sus eu inteleg ca s-a tinut cont de documentele prezentate de dvs. dar modificarile se vor face deabia cand pensia anticipara partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta.
- Adica, asa cum ati sesizat si dvs.:
Consider ca s-a respectat art. 107, alin. 3 si 5 din leg 263/2010 care este valabil pentru toate categoriile de pensionare, mai putin cea cu diminuarea!

3. Puteti sa intrebati si la Casa nationala de Pensii Publice (CNPP), pe e-mail la: petitii.sesizari@cnpas.org
Art 134, alin.4 mi se pare mai convingator decat 53 alin. 3, HG 257/2011, dar am sa va urmez si sfatul de la alin. 3 !
Mii de multumiri, sanatate si multa putere de munca in promtitudinea cu care raspundeti utilizatorilor pe specialitatea d-voastra.
O seara frumoasa !

Personal, consider că atâta vreme cât nu ați venit cu stagii noi, recalcularea diminuării trebuia făcută. Adeverințele cu modificări privind stagii deja prinse în evaluarea inițială ar trebui să fie valorificate acum și nu la vârstă.

Așteptăm să reveniți cu răspunsul Casei de Pensii și pentru lămurirea comunității.
Să auzim vești bune.

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata, penalizare liviu58 liviu58 daca penalizarea se pastreaza si dupa implinirea virstei legale de pensionare (vezi toată discuția)
Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale Bora Irina Bora Irina Vă rog dacă mă puteţi lămuri referitor la art. 65(4) din Legea pensiilor nr.263/2010: \"Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei militare ContSters149028 ContSters149028 Prevederi - [i] Hotararea nr. 257 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de ... (vezi toată discuția)