Buna ziua,
Am efectuat un import din Turcia pe persoana juridica, de articole textile - bunuri destinate revanzarii. Coletul a venit prin Posta Romana si l-am ridicat de la unul din oficiile lor, insa nu s-a facut vamuirea lui, respectiv stabilirea taxelor vamale si a TVA-ului aferent. Teoretic, inainte de a fi ridicat coletul, trebuia sa treaca pe la un comisionar vamal care, pe baza documentelor aferente lui, sa calculeze TVA+taxe vamale, dar nu s-a intamplat asta. De la oficiul postal nu mi s-a cerut nimic de platit, am spus ca trebuia sa platesc TVA-ul pentru el, si mi-au raspuns ca daca a trecut de Biroul Vamal al Postei si nu m-au contactat, inseamna ca nu trebuie sa platesc. Am ridicat coletul, ca sa nu-l returneze expeditorului, insa acum nu stiu cum trebuie sa procedam. Am sunat la Directia Generala a Vamilor si s-au mirat de cererea noastra, mai voalat sugerand ca putem sa nu platim.
Intrebarile mele sunt:
1. Cum si unde putem plati TVA-ul aferent unui colet ajuns deja in posesia noastra?
2. Ce se poate intampla daca nu platim TVA-ul? De la Posta si Directia Generala a Vamilor, de unde am incercat sa cerem informatii, am primit raspunsuri care ne incurajau spre a nu-l plati.
In cazul unui control, banuiesc ca se verifica plata TVA-ului aferent importurilor facute, nu? Cat este amenda pentru neplata?
Multumesc!