avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

am terminat masterul si mai am examene de sustinut. mai beneficiez de pensie de urmas pana la absolvire sau nu
Cel mai recent răspuns: deliacisteian , utilizator 18:47, 2 Octombrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
multumesc....am citit si eu legea dar stiti cum sunt angajatii sistemului bugetar....am dus adeverinta si a zis ca nu este in ordine....
1. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (apobate prin HG 257/2011):

Art. 78
(1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care copilul beneficiar al pensiei de urmas a implinit varsta de 16 ani, in cazul in care acesta nu face dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(2) In situatia copiilor urmasi aflati in continuare de studii intre 16 - 26 de ani, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs, daca nu fac dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(3) Dovada continuarii studiilor, in situatiile mentionate la alin. (2), se prezinta casei teritoriale/sectoriale de pensii in termen de 10 zile de la data inceperii anului scolar/universitar.

(4) Reluarea in plata a pensiei de urmas suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescriptie, iar in cazurile prevazute la alin. (1), drepturile se achita de la data suspendarii.


2. - Asadar daca pana la 10 octombrie nu depuneti o adeverinta ca urmati cursurile unei forme de invatamant se va suspenda plata pensiei cu data de 1 octombrie, chiar daca nu ati implinit inca varsta de 26 de ani.
- Casa de Pensii nu are de unde sa stie daca dvs. mai continuati sau nu o forma de invatamant daca nu aduceti adeverinta de la institutia de invatamant respectiva.
am dus adeverinta ca nu am terminat studiile si ca mai am de sustinut examene....cei de acolo au zis ca nu e in ordine...motiv petru care am intrat pe forum
Va recomand sa puneti intrebarea direct la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Deedee_deedee Deedee_deedee Buna seara..recent a decedat tatal meu si vreau sa imi depun dosarul pentru pensia de urmas...eu anul acesta trebuia sa termin facultatea,dar nu am luat toate ... (vezi toată discuția)
Trebuie sã anunþ casa de pensii cã termin studiile ºi cã nu mai pot beneficia de pensie de urmaº? Irina C Irina C Buna ziua In cazul in care anul acesta termin studiile trebuie sa anunt la CASA DE PENSII sau sa completez o cerere in care sa mentionez ca nu mai studiez ... (vezi toată discuția)
Conditionarea platii pensiei de urmas magdalena03 magdalena03 Copiii mei locuiesc in Germania,dar primesc pensie de urmas in Romania.Ca in fiecare an,am trimis adeverinta de la scoala.Anul acesta insa adeverinta mi-a fost ... (vezi toată discuția)