avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumul functii-urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumul functii-urgent

Buna seara, va rog sa ma ajutati, sa il ajut pe tatal meu
Este angajat la doua institutii diferite si are ceva probleme
Norma de baza o are la o scoala, ca profesor, iar cealalta norma o are la un spital, ca profesor CFM. Ambele posturi sunt cu norma intreaga.(desi la cel din spital face si ore in plus)
Va rog sa imi spuneti ce drepturi si obligatii are, precum si baza legala
problema este urmatoarea> ca profesor.....a trebuit sa se deplaseze la consfatuiri ce tineau de postul principal. Pt. ca a anuntat doar telefonic conducerea si nu in scris, i s-au taiat orele, sustinand ca nu a a fost anuntata conducerea.
Nu este doar aceasta problema. Este amenintat de cate ori se iveste ocazia ca o sa fie dat afara, etc.Nu primeste bonuri, spor vechime, spor de periclitate, concediu de odihna, mai exact toate beneficiile acordate celorlalti angajati.
Este un abuz in serviciu? tinand cont ca se stie ca sunt motive personale (politice)de razbunare. Ce putem face?Este deranjat. Tatal meu mai are putini ani pana la pensie, este un om inaintat in varsta ca sa mai suporte astfel de atacauri.
Multumesc, si sper sa il puteti ajuta. O seara buna
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:17, 4 Octombrie 2014
xlucianax a scris:
Va rog sa imi spuneti ce drepturi si obligatii are, precum si baza legala

Are drepturile si obligatiile reglementate de Codul muncii si de contractul de munca pe care l-a semnat, insotit de fisa postului. Are contractul deci se poate uita in el sa vada ce a semnat, plus fisa postului, plus Regulamentul intern al celor doua institutii.

xlucianax a scris:
ca profesor.....a trebuit sa se deplaseze la consfatuiri ce tineau de postul principal. Pt. ca a anuntat doar telefonic conducerea si nu in scris, i s-au taiat orele, sustinand ca nu a a fost anuntata conducerea.

Daca tot are probleme (si conducerea are "boala" pe el), de ce mai da posibilitate sa apara si alte probleme in afara de cele pe care deja le are. Adica de ce nu a anuntat in scris (sau pe email) ca sa mai dea curs la interpretari? De ce?

xlucianax a scris:
Este amenintat de cate ori se iveste ocazia ca o sa fie dat afara, etc.Nu primeste bonuri, spor vechime, spor de periclitate, concediu de odihna, mai exact toate beneficiile acordate celorlalti angajati.
Este un abuz in serviciu?

DA este un abuz. Cum adica nu primeste concediu de odihna, sporuri si altele?
Nu se poate sa nu primeasca Concediu de odihna. Sa aca o reclamatie la inspectorat, etc, in scris, nu la telefon, totul pe hartii.

xlucianax a scris:
...tinand cont ca se stie ca sunt motive personale (politice)de razbunare. Ce putem face?Este deranjat. Tatal meu mai are putini ani pana la pensie, este un om inaintat in varsta ca sa mai suporte astfel de atacauri.

Daca puteti proba treaba asta cu "motive politice" asta reprezinta hartuire si discriminare, ca atare puteti face plangere la politie si parchet, ..insa v-am spus : sa si probati ce afirmati.
Bafta.
buna dimineata, i-a spus ca poate sa sune cand ltrebuie sa lipseasca. Dar va rog sa imi dati ceva articole din codul muncii. Si cele cu adnotari, pt ca eu nu le gasesc nicaieri. Sa ii prezinte in scris drepturile fara sa faca reclamatii reclamatii.El totusi vrea sa rezolve problema fara reclamatii. Multumesc Pt raspunsuri.
Art. 5. — (1) În cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele și faptele de excludere, deosebire, restricție sau preferință, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării drepturilor prevăzute în legislația muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele și faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.

Art. 6. — (1) Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiții de muncă adecvate activității desfășurate, de protecție socială, de securitate și sănătate în muncă, precum și de respectarea demnității și a conștiinței sale, fără nicio discriminare.
(2) Tuturor salariaților care prestează o muncă le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protecția datelor cu caracter personal, precum și dreptul la protecție împotriva concedierilor nelegale.
(3) Pentru munca egală sau de valoare egală este interzisă orice discriminare bazată pe criteriul de sex cu privire la toate elementele și condițiile de remunerare.
Art. 7. — Salariații și angajatorii se pot asocia liber pentru apărarea drepturilor și promovarea intereselor lor profesionale, economice și sociale.
Art. 8. — (1) Relațiile de muncă se bazează pe principiul consensualității și al bunei-credințe.
(2) Pentru buna desfășurare a relațiilor de muncă, participanții la raporturile de muncă se vor informa și se vor consulta reciproc, în condițiile legii și ale contractelor colective de muncă.

Art. 39. — (1) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusă;
b) dreptul la repaus zilnic și săptămânal;
c) dreptul la concediu de odihnă anual;
d) dreptul la egalitate de șanse și de tratament;
e) dreptul la demnitate în muncă;
f) dreptul la securitate și sănătate în muncă;
g) dreptul la acces la formarea profesională;
h) dreptul la informare și consultare;
i) dreptul de a lua parte la determinarea și ameliorarea
condițiilor de muncă și a mediului de muncă;
j) dreptul la protecție în caz de concediere;
k) dreptul la negociere colectivă și individuală;
l) dreptul de a participa la acțiuni colective;
m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
n) alte drepturi prevăzute de lege sau de contractele
colective de muncă aplicabile.

(2) Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligații:
a) să informeze salariații asupra condițiilor de muncă și asupra elementelor care privesc desfășurarea relațiilor de muncă;
b) să asigure permanent condițiile tehnice și organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă și condițiile corespunzătoare de muncă;
c) să acorde salariaților toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil și din contractele individuale de muncă;
d) să comunice periodic salariaților situația economică și financiară a unității, cu excepția informațiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natură să prejudicieze activitatea unității. Periodicitatea comunicărilor se stabilește prin negociere în contractul colectiv de muncă aplicabil;
e) să se consulte cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanții salariaților în privința deciziilor susceptibile să afecteze substanțial drepturile și interesele acestora;
f) să plătească toate contribuțiile și impozitele aflate în sarcina sa, precum și să rețină și să vireze contribuțiile și impozitele datorate de salariați, în condițiile legii;
g) să înființeze registrul general de evidență a salariaților și să opereze înregistrările prevăzute de lege;
h) să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;
i) să asigure confidențialitatea datelor cu caracter personal ale salariaților.

Concediul de odihnă anual și alte concedii ale salariaților
Art. 144. — (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.
Multumesc mult, dar ceva despre cumulul de functii la angajati diferiti, nu aveti?ceva din codul muncii, cu adnotarile corespunzatoare?
Multumesc frumos
Art. 35. — (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac excepție de la prevederile alin. (1) situațiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilități pentru cumulul unor funcții.

Incompatibilitati nu cred ca exista (nu stiu).

Alte discuții în legătură

Numar zile concediu de odihna si bonuri de masa anadraghici anadraghici buna ziua am si eu o rugaminte, la un contract de munca de 4 ore pe zi de cate zile de concediu de odihna beneficiezi si unde scrie in condul municii sau in ... (vezi toată discuția)
2 locuri de munca TheNuts TheNuts Daca sunt angajat la o firma cu capital majoritar de stat si lucrez in ture de 8ore/zi, 21-22 ture/luna (cate zile lucratoare sunt), pot fi angajat si la un ... (vezi toată discuția)
Acordare tichete de masa MihaelaT08 MihaelaT08 Buna ziua, As dori sa va adresez cateva intrebari la care as vrea sa imi raspunda doar cineva specializat pe dreptul muncii. Intrebari: O companie poate ... (vezi toată discuția)