avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reconstituire drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reconstituire drept de proprietate

Bunica mea, cu fostul domiciliu in judetul Cluj a depus in baza legii 18/ 1991 cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor care au fost in proprietatea parintilor sai printre care si un teren in suprafata de 7.58 ha, teren care a fost trecut in proprietatea statului prin Decretul 308/1953.
Initial i-a fost reconstituit dreptul de proprietate, dupa care s-a revenit asupra acestuia, iar terenul a fost transmis unor persoane din satul de care apartinea terenul, care au primit parcele din acest teren trecut in proprietatea statului, si au intrat cu el in fostul C.A.P.
Provizoriu bunicii i s-a stabilit un drept in actiuni la o societate agricola . Spun provizoriu, deoarece in 1992 i s-a spus de catre conducerea societatii ca nu mai poate fi actionara, deoarece acest teren nu se afla in perimetrul societatii, si societatea nu lucreaza acest teren.
De la aceasta data bunica mea (decedata in 2003) si ulterior tatal meu (decedat si el in 2009), au depus mai multe cereri prin care au cerut in mod repetat sa le fie restituit acest teren care a apartinut familiei.
In 2004, cand bunica era deja decedata, a fost trecuta pe Anexa 51 cu o suprafata de 7.58 ha pasune composesorala, cu alte persoane din satele invecinate si conditia de a se constitui intr-un composesorat, desi in 1989 acest teren era in mare parte arabil, si acesta nu a apartinut vreunui composesorat, iar bunica neavand sansa de a contesta solutionarea cererii, s-a considerat cererea aprobata.
Aproband cererea in acest mod, persoanele nominalizate in anexa 51, respectiv mostenitorii acestora, nu puteau fi pusi in posesie decat in cadrul composesoratului constituit ca asociatie juridica, iar terenurile apartineau de 4 sate.
In 2013, dupa decesul tatalui meu, am depus la primaria comunala o cerere prin care am solicitat revenirea asupra cererii de restituire a terenului, sau a altuia similar, cerere la care nu am primit niciun raspuns.
Recent am aflat ca o parte din terenul aflat pe Anexa 51 (14ha din 55ha cat cuprindea Anexa 51) fost scos din aceasta lista si trecut in proprietatea unui composesorat constituit in 2004, desi in momentul in care am depus cererea la primarie, angajatul de la biroul care se ocupa de aceste probleme mi-a spus (verbal) ca nu exista composesorat constituit pe aceste terenuri. Va rog sa imi spuneti daca mai pot face ceva in a recupera acest teren care a apartinut familiei, unde s-a produs abaterea de la lege si care ar fi demersurile pentru a rezolva aceasta problema. Mentionez ca cererea de restituire a fost depusa in termenul legal conform legii 18/1991. Va multumesc

Alte discuții în legătură

Drepturi indivize intr-un composesorat teofillaze teofillaze Am intrat recent in posesia unor C.F.-uri cu averea bunicului in cadrul unui Composesorat. Cum pot intra in posesia acestei averi, daca nu am depus cerere in ... (vezi toată discuția)
Composesorat ABANA ABANA Composesorat infiintat in 2000,in baza Legii nr.1/2000.Reconstituirea dreptului de proprietate s-a facut in baza cererilor individuale depuse .Anexele 51 si 54 ... (vezi toată discuția)
Importanta unui act dotal renata renata Va rog sa ma ajutati sa gasesc solutia optima in problema mea. Pe scurt ... sunt unic mostenitor al bunicii mele, care a decedat anul trecut. De la ea mi-a ... (vezi toată discuția)