Da, suna cunoscut pentru mine atat nebuloasa in care se scalda aceste asociatii cat si existenta unui CF "principal" (al asa-zisului composesorat) si a mai multor CF-uri "secundare" in care au fost inscrise drepturile indivize ale diferitelor persoane cu trimitere la CF-ul principal (X are inscris in CF nr. M yy/yyyy parti din padurea inscrisa in coala A a cartii funciare Z).
Neintelegerea unor institutii din istoria transilvana si necunoasterea modului in care incepand cu Legea IX din anul 1849 s-au desfiintat alodialitatea si urbarialitatea si s-au infiintat composesoratele nobilitare si comnunitatile de padure si pasune urbariale a condus la una din cele mai grosiere fraude din istoria post-decembrista cand au fost transformate in "composesorate" toate comunitatile de padure si pasune urbariale in loc ca drepturile asupra padurii si pasunii ce a apartinut fostilor urbarialisti sa fie reconstituite individual.
...
Trecând la schiţarea relatiunei juridice dintre membrii comproprietăţii organizate, în aceasta privinţă sunt decizive dispozitiunile din articolul de lege XII din anul 1894, referitoare la pasiunile comune, precum şi dispozitiunile din articolul de lege XIX din anul 1898, referitoare la pădurile comune ale foştilor urbariali. Organizarea din legile acum amintite ating numai drepturile de folosinţă ale comproprietarilor, căci aceste legi numai din punctul de vedere al dreptului de folosinţă regulează comproprietatea, fără a schimbă baza de drept privat a comproprietătii şi esenţa dreptului de proprietate al singuraticilor proprietari, deci comunitatea şi mai departe tot pe principiul fundamental al proprietăţii comune se validită, de oarece organizatiunea nu transformează comunitatea proprietarilor în corporaţiune, şi nici în persoană juridică autonomă, ci organizarea se efectueşte numai din punctul de vedere al utilizării.
...
George Plopu "Părţi alese din dreptul privat ungar", tom.I, Oradea mare 1929
Concluzia: Daca nu s-a mai facut cerere de catre conducerea composesoratului, in numele acestuia, in anul 2005 si in temeiul Legii nr. 247, nu se mai poate face nimic. :wassat: