avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reconstituirea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reconstituirea dreptului de proprietate

Sunt membru al unui composesorat urbarial satesc.Ni s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenului forestier detinut de composesorat inainte de 1945 si asupra unei parti din intreaga pasune pe care composesoratul nostru a detinut-o. Mentionez ca intreaga suprafata de pasune detinuta inainte de 1945 se compunea din doua trupuri de teren: una la marginea satului si una in suprafata de 300 de hectare in munte, cum ziceau bunicii nostri, adica primita ,,PRIN RASCUMPARARE” in urma ref. agr. din anul 1921 din Ardeal.
Oricate demersuri am facut la toate forurile competente locale, judetene si chiar nationale( guvern, parlament, R. N.P.,etc) nu ni se restituie dreptul de proprietate asupra acestei suprafete situate la izvoarele Somesului Cald in muntii Apuseni. Dupa ref. agr. din 1921, de-a lungul timpului , strabunicii si bunicii nostri au mai cumparat suprafete in ac.zona montana pt. ca nr. animalelor pasunate era mereu in crestere. Unii dintre noi avem chiar acte notariale ref. la aceste tranzactii. Cu toate acestea, nimeni nu vrea sa ne ajute sa intram legal in posesia suprafetei respective. Rasp. invariabil este ca legea a statuat dreptul de administrare PRIMARIEI, iar proprietar de drept este statul roman! Ce putem intrprinde ca si composesorat pt. repararea acestei nedreptati? Va rog mult, asteptam un sfat competent si sincer, cat mai autorizat. ( nu va mai amintesc de abuzurile care se fac din partea primariei, prefecturii, pt. ca terenul are o val. deosebita ,zona fiind superpretabila pt. vile, agroturism, pensiuni, ce,, pot face” ocoalele silvice care ,,pazesc” supraf. impadurite,si multe , multe...)
Cel mai recent răspuns: teofillaze , utilizator 22:20, 21 Iunie 2009
Spuneti-mi cum a trecut pamintul in proprietatea statului - dupa 1645- ce demersuri ati intreprins dvs. si daca ati depus cereri de retrocedare in termenele stabilite de legile speciale, 18/91, 169, si 247/95 si cand s-a stabilit ca acel pamint face parte din domeniul public sau privat si dat in administrare primariei respective ( trebuie sa existe o hotarare de guvern in acest sens).
trebuie sa clarificam aceste aspecte, sa vedem ce se mai poate face acum pentru dvs.
Aceasta suprafata de pasune sateasca a primit-o obstea (Composesoratul Urbarial al satului ) PRIN RASCUMPARARE, in urma aplicarii Ref. Agr. din 1921, dupa Unirea cea Mare din 1918. In 1948 a fost trecuta in propr.statului la nationalizarea ....Pe parcurs au mai fost cumparate pe bani, noi si noi supraf. astfel incat in 1948 masura 300 ha. pasune si pasune impadurita. Pana la intr. in vig a legii 247/2005 nu au fost recunoscute asoc. satesti(composesoratele, as.de mosneni, etc) Am facut toate demersurile legale catre toate forumurile, dar toate comisiile de punere in posesie ne-au recunoscut doar supraf. limitrofe satului, „pasunea din munte” fiind intr-o comuna mai indepartata de satul nostru, a fost atribuita comunei din care face parte satul. Pt.ca pe doc. scria ,,pasune comunala”! Pana in 1948 satul era comuna, azi nu mai este. Reconstituirea dr. de propr. s-a facut pe primaria din care satul face parte actualmente. Composesoratul nostru nu mai poate intra in drept. sale fie din cauza legilor prost facute , fie din cauza unor interese mari care au intrat ,,pe felie”.Cereri am depus totdeauna la timp, dar...Demersuri am facut si prin intermediul ,,Asociatiei de Proprietari de terenuri, paduri si pasuni

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt presedintele unui composesorat denumit ,,poiana bocșa,, ... Coza Cornel Coza Cornel Sunt presedintele unui composesorat denumit ,,Poiana Bocșa,, Tîrnava de Criș, com. Vața de Jos, jud. Hunedoara, fost inainte de 1948 Composerat Urbarial. ... (vezi toată discuția)
Drepturi indivize intr-un composesorat teofillaze teofillaze Am intrat recent in posesia unor C.F.-uri cu averea bunicului in cadrul unui Composesorat. Cum pot intra in posesia acestei averi, daca nu am depus cerere in ... (vezi toată discuția)
Composesorat urbarial paulioja paulioja Buna ziua,Ma interseaza cum sa descurc o situatie in care sant involvat cu o padure urbariala care a fost cumparata de strabunici mei in anul 1892 si tot ... (vezi toată discuția)