avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Composesorat urbarial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Composesorat urbarial

Buna ziua,Ma interseaza cum sa descurc o situatie in care sant involvat cu o padure urbariala care a fost cumparata de strabunici mei in anul 1892 si tot atunci a fost inscrisa in Catrea Funciara.Stiind de aceasta padure in anul 2002 am infiintat un Composesorat urbarial,ne stiind numele tutror stramosilor,fiind 15 cumparatori in 1892 au venit tot satul si au cerut sa fie inscrisi ca membri.In baza formari Composesoratului am fost impropietariti de Silvica cu terenul,dupa 11 ani deci in anul 2013 am gasit la Cartea funciara coala extenso,care a fost dosita la o alta localitate si acum incercam sa eliminam pe cei care in fapt nu sant mostenitori la aceste terenuri,noi cei care avem stramosi in cartea funciara am facut certificat de mostenitor la Notar cu toti descendenti pana in prezent,la judecata de fond nu ni sa dat castig de cauza,ba chiar mai mult,fiind inscris tot satul in composesorat au facut o sedinta si pe noi care santem mostenitori reali majoritatea ne,a scos de pe lista de membri in composesorat.Fiind mai multe nerguli pe care magistrati de la fond,le-au facut am cerut Recuzarea lor,nu sa acceptat Recuzarea si ei au inaintat cerere de Abtinere,acum Tribunalul a repartizat cazul nostru la o alta curte din alta localitate,Avocatii cu care am vorbit sa ne reprezinte,motiveaza ca nu pot lua cazul,fiind prea compex si ca nu sa inceput bine procesul,In concluzie am fost nationalizati o data si se pare ca acum santem nationalizati din nou.Cu stima,Pauliciu Burla
Cel mai recent răspuns: Ciucur Petru , utilizator 12:35, 25 August 2018
Problema este delicata . Chiar daca in 1892 ar fi fost 15 cumparatori , in instanta nu ati avut cistig de cauza in mod legitim deoarece :
1. este discutabila cumpararea din 1892 in conditiile in care fostii iobagi eliberati aveau doar folosinta loturilor atribuite , pentru aceasta folosinta platind taxe urbariale nobilului care le-a cedat parte din domeniul sau ; aceste taxe , neplatite la timp , erau garantate cu ipoteci , deci este posibil ca plata , probabil prin licitatie publica , sa fi consituit achitare a acestor datorii restante si nu cumparare / dobindire in proprietate ; situatii similare exista in cazul multor composesorate , existind dovezi ca persoanele care au participat la licitatie si sunt inscrise in cartile funciare nu au platit ipotecile in nume propriu ci in calitate de delegati ai satului ; pentru lamuriea problemei ar fi interesant de stiut cite familii de iobagi eliberati existau in satul dv. in anul 1858 , an de finalizare in Transilvania a aplicarii Patentei Imperiale din anul 1792 ;
2. asa-zisa cumparare din 1892 este supusa legislatiei austro-ungare , legislatie care nu prevedea posibilitatea trecerii averii urbariale in proprietatea iobagilor eliberati , nuda-proprietate raminind nobilului locului
3. revolutionarea regimului juridic al averii urbariale se realizeaza prin Legea de reforma agrara din anul 1921 , lege care trece in proprietatea composesoratului fostele posesiuni urbariale , cu consecinta care va dezavantajeaza ca proprietatea urbariala se calculeaza incepind de acum pe fum , adica pe fiecare casa locuita , toti locuitorii satului devenind membri ai composesoratului ; prin aceasta lege , Statul Roman dorea sa elimine tensiunile existente in satele transilvanene intre urbarialisti si paturile sarace care nu aveau drepturi de lemne sau de pasunat , prelucrarea lemnului si cresterea animalelor fiind ocupatii de baza in Transilvania .
4. noile composesorate , infiintate in baza Legii nr.1/2000 , nu sunt considerate continuatoare a vechilor composesorate ci asociatii noi , constituite pe baza acordului de vointa valabil exprimat al noilor membri , cu conditia ca acestia sa fie descendenti ai unui urbarialist dinainte de anul 1948 ; legea nu da nicio semnificatie starii existente inainte de anul 1918 , situatie care va intereseaza pe dv. ; mai mult , normele de aplicare a Legii nr.1/2000 stipuleaza ca , in comunitatile in care nu se gasesc liste interbelice ale membrilor composesori , reinfiintarea composesoratului se realizeaza pe baza Registrelor Agricole din anii 1948-1950 , in considerarea faptului ca , in urma aplicarii Legii de Reforma Agrara din anul 1921 , tot satul devine urbarialist .

In concluzie , in opinia mea , in mod corect instantele de judecata nu v-au dat cistig de cauza , personal fiind implicat si eu in sase litigii similare , de partea majoritatii satenilor insa , pentru composesorate de pe Cursul Superior al Crisului Alb ( confluenta jud.Arad , Bihor , Hunedoara si Alba ) , toate finalizate cu respingerea pretentiiilor mostenitorilor celor inscrisi in cartile funciare in perioada 1900 - 1913 , sub regimul Austro-Ungar .
O curiozitate : - in toate situatiile pe care le cunosc , numarul de cumparatori este constant - 15 ! Coincidenta este uluitoare si mie imi indica faptul ca , in epoca , acesta era numarul unei delegatii de reprezentanti , stabilit fie prin cutuma , fie prin lege , desi , recunosc , nu am gasit o asemenea dispozitie legala .
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2018
Ciucur Petru, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Composesorat urbarial paulioja paulioja Buna ziua,Ma interseaza dca cineva se poate angaja in situatia in care sant involvat cu o padure urbariala care a fost cumparata de strabunici mei in anul ... (vezi toată discuția)
Fond funciar, paduri urbariale, composesorate, etc Gheorghe Cismas Gheorghe Cismas Hallo, va rog sa ma ajutati sa gasesc definitiile urmatorilor termeni: padure urbariala, comuna politica, composesorat. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Reconstituirea dreptului de proprietate teofillaze teofillaze Sunt membru al unui composesorat urbarial satesc.Ni s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenului forestier detinut de composesorat inainte de 1945 ... (vezi toată discuția)