In Legea 247/2005 se face vorbire de composesorate, paduri urbariale, etc. dar fara a explica intelesul lor. Pe mine ma intereseaza o definitie oficiala a acestor termeni. Oricum multumesc pentru interes.
In oranduirea feudala pamantul apartinea marilor proprietari, care-l exploatau prin munca supusilor... Acesti proprietari de pamanturi (din zona Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului) au dat la un moment dat in folosinta celor care lucrau pamantul anumite parcele – acesti oameni care aveau in folosinta pamantul altuia (al proprietarului) se numeau urbarialisti (la un moment dat au avut dreptul sa rascumpere, prin intermediul statului, aceste loturi – de padure si / sau de pasune – de la proprietar)...
Composesorat urbarial = asociatii de pasunat (adica, se asociasera mai multi indivizi care aveau in folosinta anumite parcele de pasunat);
Padure urbariala = padure aflata in folosinta (pe care, eventual, cand au avut dreptul, au rascumparat-o; padurea devenind astfel proprietate exclusiva a fostilor urbarialisti...)
Exista pe undeva acte in care sunt inscrisi cei care aveau pamantul numai in folosinta sau care il rascumparasera... Prin 1950 oricum si aceste loturi au intrat (cele mai multe) in... proprietatea Statului (reprezentat prin sat, comuna, oras - de la caz la caz).
Sunt termeni folositi prin anii 1700-1800, chiar si pe la 1921 cand a avut loc reforma agrara in Transilvania, Banat, Crisana si Maramures – cand s-au infiintat in aceste zone sistemul cartilor funciare (fond funduar). Pe la 1740 exista un "urbariu” – unde erau evidentiate toate parcelele date in folosinta si numele celor care le aveau in folosinta...
Despre "comuna politica” am gasit pe net ceva si citez:
Comuna politica reprezenta in trecut o forma de organizare administrativ - teritoriala, intalnita in zona Transilvaniei si Banatului, inclusiv in judetul Arad, cartile funciare fiind intocmite pe comune, cuprinzand o descriere topografica a acestora. Conform art. 327 din Legea pentru unificarea administrativa din 1925, averea proprie a unei comune unite cu alta comuna devine proprietatea comunei intregi, deci inca de atunci exista posibilitatea ca averea unei comune politice transformata in sat sa treaca in patrimoniul comunei nou formate, ca succesor universal al vechii forme de organizare. In acest sens s-au pronuntat si instantele judecatoresti - decizia civila nr.60/26 02.2002 a Curtii de Apel Timisoara, sectia comerciala si de contencios-administrativ.
Multumesc . Asta stiam dar ma intereseaza o definitie .. hai sa-i spunem "legala" a acestor termeni, pentru a o prezenta in instanta. Pe net am gasit si eu ceva articole dar fara un text de lege care sa defineasca vreunul din termeni.
Oricum, multumesc.
Cu stima,
Pt ca am considerat subiectul suficient de incitant am mai cautat... :) Sunt definitii legale, dar nu pt tot ce va intereseaza... :(
Citez din Rev. „Viata satului” nr. 14/16-31 Iulie 2008:
Regulamentul de aplicare a Legii pentru Reforma Agrară din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş din 12 iulie 1922“ dă definiţii clare păşunilor, fâneţelor şi pădurilor comunale, urbariale, composesorale pe care le reproducem mai jos:
Păşuni, fâneţe şi păduri comunale în înţelesul Legii sunt acelea la cari au dreptul de folosinţă toţi locuitorii comunei.
Urbariale sunt: păşunile, fâneţele şi pădurile foştilor iobagi sau ale succesorilor lor de drept recunoscute ca atare.
Legea înţelege sub denumirea de composesorate păşunile, fâneţele şi pădurile cari aparţin mai multor proprietari şi sunt folosite în comun, oricare ar fi provenienţa lor, oricum ar fi administrate şi pe orice nume ar fi trecute în cărţile funciare.