avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Ce venituri nu pot fi executate silit
Discuție deschisă în Executare silită

Ce venituri nu pot fi executate silit

Am inteles ca exista o lege care interzice executarea silita a unor categorii de venituri. Care sunt acelea?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tom20034 , utilizator 10:37, 3 Octombrie 2014
Alocatiile de stat, indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru copii bolnavi, ajutoarele de maternitate, ajutoarele de deces, bursele de studii, diurna salariatului si altele asemenea sa le spunem speciale, cam atat.
art. 780 alin. 5 Cod. procedura civila
5) Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi. Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri.
pensiile de boala sunt cuprinse?
Nu. alin. 5 lit. a) a art. 780 dispune ca nu pot fi poprite sumele de bani care indeplinesc cumulativ doua conditii:
- au afectatiune speciala prevazuta de lege
- debitorul nu are dreptul sa dispuna de ele
Asadar, daca X are un salariu de 1000 lei din care 250 lei sunt datorati cu titlul de pensie de intretinere pot face obiectul popririi doar cei 750 lei ramasi deoarece cei 250 lei au afectatiune speciala stabilita de lege iar debitorul salariat nu poate dispune legal de ei.
Pensia de boala este o masura de protectie sociala pentru situatia celui care nu se mai poate intretine din munca. Chiar daca am considera ca are o afectatiune speciala cat timp debitorul poate dispune de ea dupa cum doreste nu indeplineste cea de a doua conditie.
si pensia pentru cei cu sida se incadreaza? e pensie de handicap sau de boala? informatia provine de la stirea ca o persoana bolnava de sida nu a primit credit si institutia bancara a fost amendata. Motivul invocat de banca a fost boala si riscul de a nu putea executa silit creditul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe bursa privata AndaBrailean AndaBrailean Se poate pune poprire pe bursa privata primita de un student de la o societate comerciala? (vezi toată discuția)
Cand se infiinteaza poprirea? Osealex Osealex Buna ziua, Poprire se infiinteaza imediat sau la 3 luni de la primire? Art. 780 din NCPC (5) Nu sunt supuse executării silite prin poprire: a) sumele ... (vezi toată discuția)
Incalcarea normelor noului cod de procedura civila de catre banca user43 user43 Sunt pensionar si am fost executat silit ptr un credit de nevoi personale. Executorul nu a transmis adresa de instituire a popririi catre Casa de pensii, ... (vezi toată discuția)