Sunt pensionar si am fost executat silit ptr un credit de nevoi personale.
Executorul nu a transmis adresa de instituire a popririi catre Casa de pensii, insa a transmis adresa la banca ptr blocarea contului curent in care mi se livraeaza pensia de catre Casa de pensii.
Banca mi-a oprit imediat o treime din pensie ptr a fi transmisa la executor.
Conform Noului Cod de procedura civila, Art 780, art 5 pct c nu se supun executarii silite prin poprire veniturile salariale, pensii viitoare mai devreme de 3 luni de la data instituirii popririi.
Am facut solicitare catre banca sa imi acorde termenul de 3 luni si dupa aceea sa-mi retina din pensie ptr executor..Mi s-a respins solicitarea, pe motivul ca articolul invocat se refera doar la plata de catre angajator si nu la incasarea drepturilor salariale.
Iata raspunsul Am primit solicitarea dumneavoastra si doresc sa va informez ca Articolul mentionat in aceasta, face referire la plata drepturilor salariale de catre societati/ angajatori, nu la incasarea drepturilor salariale.
Astfel, in calitate de persoana fizica, aveti dreptul legal, tinand cont de poprirea de pe cont, sa retrageti lunar o treime din pensie.
INTREBARE
Este corect sa fac contestatie in justitie ptr nerespectarea de catre banca a Art 780, art 5 pct c privind retinerea baneasca din pensie imediat dupa instituirea poprii /
Iata ce spune Art 780 din Noul Cod de Procedura civila, referitor la problema pe care am ridicat-o Art. 780 Noul Cod de Procedură Civilă Obiectul popririi Poprirea Urmărirea mobiliară
(5) Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte; c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi. Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri.
Articolul invocat nu face nici o distinctie intre plata drepturilor salariale si incasarea drepturilor salariale , asa cum pretinde banca.
ROG moderatorii,consultantii cu competenta juridica sa ma ajute in interpretarea acestui articol de lege.Multumesc foarte mult
Popriri salariu
adimct2007
Cum se procedeaza in cazul in care executorul judecatoresc dispune infiintarea popririi pe drepturile salariale ale unui salariat avand in vedere ca Art. 780. ... (vezi toată discuția)