avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... INCALCAREA NORMELOR NOULUI COD DE PROCEDURA CIVILA DE ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

INCALCAREA NORMELOR NOULUI COD DE PROCEDURA CIVILA DE CATRE BANCA

Sunt pensionar si am fost executat silit ptr un credit de nevoi personale.

Executorul nu a transmis adresa de instituire a popririi catre Casa de pensii, insa a transmis adresa la banca ptr blocarea contului curent in care mi se livraeaza pensia de catre Casa de pensii.
Banca mi-a oprit imediat o treime din pensie ptr a fi transmisa la executor.

Conform Noului Cod de procedura civila, Art 780, art 5 pct c nu se supun executarii silite prin poprire veniturile salariale, pensii viitoare mai devreme de 3 luni de la data instituirii popririi.

Am facut solicitare catre banca sa imi acorde termenul de 3 luni si dupa aceea sa-mi retina din pensie ptr executor..Mi s-a respins solicitarea, pe motivul ca articolul invocat se refera doar la plata de catre angajator si nu la incasarea drepturilor salariale.
Iata raspunsul
Am primit solicitarea dumneavoastra si doresc sa va informez ca Articolul mentionat in aceasta, face referire la plata drepturilor salariale de catre societati/ angajatori, nu la incasarea drepturilor salariale.
Astfel, in calitate de persoana fizica, aveti dreptul legal, tinand cont de poprirea de pe cont, sa retrageti lunar o treime din pensie.

INTREBARE

Este corect sa fac contestatie in justitie ptr nerespectarea de catre banca a Art 780, art 5 pct c privind retinerea baneasca din pensie imediat dupa instituirea poprii /
Cel mai recent răspuns: user43 , utilizator 12:31, 16 Decembrie 2016
Iata ce spune Art 780 din Noul Cod de Procedura civila, referitor la problema pe care am ridicat-o
Art. 780 Noul Cod de Procedură Civilă Obiectul popririi Poprirea Urmărirea mobiliară

(5) Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi. Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri.

Articolul invocat nu face nici o distinctie intre plata drepturilor salariale si incasarea drepturilor salariale , asa cum pretinde banca.

ROG moderatorii,consultantii cu competenta juridica sa ma ajute in interpretarea acestui articol de lege.Multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se face prima retinere pentru o poprire salariala mihai1667 mihai1667 Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati si pe mine sa clarific o problema legata de poprire salariala. Pe data de 3 februarie 2017, la compania la care ... (vezi toată discuția)
Popriri salariu adimct2007 adimct2007 Cum se procedeaza in cazul in care executorul judecatoresc dispune infiintarea popririi pe drepturile salariale ale unui salariat avand in vedere ca Art. 780. ... (vezi toată discuția)
Solicitare lamurire- poprire cont lucia45 lucia45 Buna ziua, Am rata la banca si mi s-a pus poprire pe contul in care o platesc pentru o datorie a unei persoane pe care am girat-o la un CAR. Va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)