Am rugamintea sa ma ajutati si pe mine sa clarific o problema legata de poprire salariala.
Pe data de 3 februarie 2017, la compania la care lucrez s-a trimis o adresa de catre un executor judecatoresc pentru instituirea unei popriri salariale ptr un credit nerambursat. In cadrul companiei, salariul se plateste in jur de 11 februarie pentru luna precedenta, respectiv in cazul meu, Ianuarie.
Intrebare: Daca poprirea s-a introdus pe 3 februarie 2017, este corect sa mi se retina o treime din salariul realizat pe luna precedenta?
In plus, Noul Cod Civil, art 780 aliniatul 5 litera c, stipuleaza ca:
Art. 780 Noul Cod de Procedură Civilă Obiectul popririi Poprirea Urmărirea mobiliară
(5) Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte; c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi. Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri.
Spuneti-mi va rog,ce sanse am ca retinerile sa se faca cel mai devreme, incepand cu 1 Mai 2017, adica la 3 luni de la instituirea popririi.
Este legal cum a procedat angajatorul dvs. Chiar daca se refera la salariul pe ianuarie, poprirea se executa pentru orice sume restante exista in momentul in care poprirea a ajuns la angajator (se noteaza chiar ziua si ora), practice pentru orice plata.
Nu aveti cum sa amanati executarea ei, nici cu o zi, si nici cu 3 luni.
buna ziua,
prima retinere se va face in data primirii salariului.
Executarea silita se suspenda la cererea creditorului sau de catre instanta judecatoreasca, in cadrul contestatiei la executare.
Daca intotdeauna se aplica art 787 C pr civ, ce rost mai are art 780 C pr civ ?
Nu pot sa cred ca a fost introdus acest !fara a exista posibilitate de aplicare, pana la urma totul depinde de angajator, daca vrea sa sustina salariatul in fata executorului !
Din pacate angajatorii refuza sa-si sustina salariatii cand e vorba de executor.
Popriri salariu
adimct2007
Cum se procedeaza in cazul in care executorul judecatoresc dispune infiintarea popririi pe drepturile salariale ale unui salariat avand in vedere ca Art. 780. ... (vezi toată discuția)