Situatia mea este urmatoarea: traiesc in concubinaj cu prietena mea de peste 3 ani. Locuim in casa ei, ea fiind proprietar unic, cu fetita ei (minora, din prima casatorie). Nu doreste sa se marite cu mine pentru ca ii e teama ca copiii mei (din prima casatorie) vor cere o cota parte la moartea mea, cu toate ca i-am zis ca sint dispus sa incheiem un contract prenuptial prin care stipulez ca nu am pretentia la nimic din averea ei. Problema e ca asteapta de la mine sa ofer tot ce este de datoria unui sot sa ofere (in special veniturile sa fie la comun, ale mele fiind considerabil mai mari), la o eventuala despartiresa impartim bunurile mobile cumparate impreuna pe din doua, ca doi soti, insa imi refuza calitatea de sot cu acte in regula. Cam asta ar fi situatia. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Care sint prevederile actuale ale codului civil in ce priveste drepturile mele in cazul in care ne despartim?
2. Care sint prevederile actuale ale codului civil in ce priveste dreptul la succesiune al copiilor mei dupa decesul meu?
3. Care sint prevederile actuale ale codului civil in ce priveste dreptul la succesiune al meu dupa decesul ei?
4. Care sunt sansele ca un eventual contract prenuptial semnat de mine sa poata fi atacat si cistigat de copii mei la decesul meu, daca ar ataca acest act in instanta?
5. Cine este cel mai favorizat dintre noi doi de starea actuala a lucrurilor?
6. Cine ar fi cel mai favorizat dintre noi doi daca ne-am casatori?
7. Daca ea ar vrea, ar putea sa-si schimbe numele de familie cu al meu fara a ne casatori?
8. Ar fi posibil sa-mi schimb adresa din buletin pe domiciliul ei? Daca da, ma protejeaza acest lucru in vreun fel daca vrea sa ma dea afara?
1. Care sint prevederile actuale ale codului civil in ce priveste drepturile mele in cazul in care ne despartim? - Aveti un drept de creanta asupra bunurilor/imbunatatirilor aduse imobilului
2. Care sint prevederile actuale ale codului civil in ce priveste dreptul la succesiune al copiilor mei dupa decesul meu? - Copii dvs vor mosteni partea dvs de bunuri
3. Care sint prevederile actuale ale codului civil in ce priveste dreptul la succesiune al meu dupa decesul ei? - Va fi mostenita de copii ei si parinti.
4. Care sunt sansele ca un eventual contract prenuptial semnat de mine sa poata fi atacat si cistigat de copii mei la decesul meu, daca ar ataca acest act in instanta? - Mici
5. Cine este cel mai favorizat dintre noi doi de starea actuala a lucrurilor? - Asta nu puteti stabili decat dvs.
6. Cine ar fi cel mai favorizat dintre noi doi daca ne-am casatori? - Asta nu puteti stabili decat dvs.
7. Daca ea ar vrea, ar putea sa-si schimbe numele de familie cu al meu fara a ne casatori? - Greu, pe cale administrativa. Pe de alta parte, va puteti casatori si sa isi pastreze numele, nu vad ce rezolvati...
8. Ar fi posibil sa-mi schimb adresa din buletin pe domiciliul ei? Daca da, ma protejeaza acest lucru in vreun fel daca vrea sa ma dea afara? - Da, va poate lua in spatiu. Nu, nu va ajuta.
Fiind concubini, nu va mosteniti reciproc. Copiii dvs va mostenesc pe dvs, iar copilul ei pe dansa.
Nu ajuta niciun contract prenunptial, bunul ei ramane al ei in caz ca divortati, e bun propriu, in schimb daca ar deceda inaintea dvs, o mosteniti impreuna cu fiica ei, ori asta dansa vrea sa previna, niciun act nu puteti intocmi prin care sa nu aveti dreptul la mostenire. Sotul e mostenitor rezervatar.
daca ramaneti asa, niciuna din parti nu e defavorizata, cat dvs nu investiti in casa ei. Aveti un drept de creanta pt investitii , insa exista si un termen de prescriptie de 3 ani in care sa va cereti dreptul, iar acesta e suspendat in timpul casatoriei. Avand in vedere ca stati in casa ei, e firesc sa reparati impreuna casa, inca e riscant sa ii aduceti imbunatatiri majore fara sa va faceti probe sau sa aveti garantia ca veti recupera investitiile semnand chiar un contract. E firesc sa impartiti bunurile cumparate in comun, va fi o problema daca nu va intelegeti cum sa le impartiti.
Nu e cazul sa isi schimbe numele daca nu se casatoreste, nu exista motiv si e incurcat..
Daca va ia in spatiu, are nevoie de actiune de evacuare pt a va da afara, daca nu vreti sa plecati de bunavoie.
daca decedati inaintea ei, copiii dvs mostenesc ce aveti dvs, nu ce are dansa, nicidecum nu li se cuvine o cota din casa ei.
Dvs de ce vreti de fapt sa va casatoriti cu ea ?
Cum vreti sa faceti cu veniturile, sa veniti acasa cu aceeasi suma cu care vine si ea ? banuiesc ca pe langa banii pe care ii aduce, mai face si ceva menaj prin casa.
Multumesc pentru raspuns, in primul rind.
Totusi, eu am auzit ca noul cod civil introduce contractul prenuptial si ii da putere.
Sa raspund si eu la intrebarile dvs.
Un alt motiv invocat de ea pentru refuzul de a se casatori este ca a iesit destul de greu din casatoria anterioara, si ca vrea, daca lucrurile nu merg bine, sa se poata desparti rapid si eficient. Convingerea mea este ca e cit se poate de urit sa intri intr-o relatie asigurindu-ti o iesire eficienta. E vorba de a ma proteja pe mine aici. In conditiile actuale ea poate pune punct relatiei, oricind, fara nici un motiv temeinic, fara preaviz, doar poftindu-ma afara din casa ei. Poate ca multi nu mai cred in casatorie. Eu sint convins ca insusi faptul ca trebuie sa faci niste demersuri si sa astepti ca sa scapi legal de cineva i-a ajutat pe multi sa ramina impreuna si sa se regaseasca. In cazul meu, chiar si cea mai banala cearta se poate termina cu evacuarea mea. Chiar si numai pentru a-ti oferi placerea sa-l umilesti pe celalalt.
In ce priveste menajul, da, face si ceva menaj prin casa. Asta nu inseamna ca eu nu fac nimic. Ma ocup de gradina, gazon, alte treburi sa le zicem mai specifice barbatilor. Ma implic si la gatit si sint de foarte mult timp sint si regele chiuvetei cind e vorba de spalat vase.
Eu nu doresc nimic din proprietatile ei, dar degeaba. Atunci, similar, ar trebui sa nu-si doreasca nici ea nimic din ce am eu in plus fata de ea. Adica plusul meu de venit.
In cazul dvs ca e vb de casa banuiesc, regimul separatiei de bunuri e inutil pt ca nu exista riscul sa se confunde ca imobilul ar fi al dvs, regimul comunitatii conventionale si o conventie prin care dansa sa aduca in comunitatea de bunuri imobilul e exclusa dat fiind faptul ca nici nu vrea sa se marite d-apai sa va si improprietareasca.. iar regimul comunitatii legale e cel care a existat pana sa intre noul cod in vigoare si zice ca tot ce cumaparati in timpul casatoriei e bun comun, iar ce a cumparat inainte e bun propriu.. in toate cele drepturile de creanta exista cand e cazul.. deci nu are ce sa va ajute.
Pe undeva confundati ceva, dar nu imi dau seama ce.
Casatorit, necasatorit veti sta in casa ei si sa stiti ca lucrurile se pot termina urat in ambele variante, nu cred ca daca ati fi casatorit si dansa nu v-ar mai vrea, ati ramane in casa in care nu sunteti dorit.
Daca va intelegeti, nu conteaza certificatul de casatorie.
daca nu va intelegeti nu va apropie acel certificat.. dvs vreti siguranta ca nu va da afara.. propuneti-i sa locuiasca in casa dvs daca aveti una si ganditi-va s-o faceti bun comun pe aia, ati fi la fel dispus ?
Evident ca as fi dispus, dar nu vrea.
Cred ca nu intelegeti ceva si ma acuzati pe nedrept. Eu nu vreau nici un drept de proprietate asupra imobilului ei. In plus, as vrea ca nici copiii mei sa nu poata revendica vreo cota parte din proprietatea ei.
In aceste conditii, daca se casatoreste cu mine, proprietatea ei fiind dobindita inainte, ca urmare a partajului cu fostul sot, exista vreun pericol ca o cota parte din proprietatea ei sa ajunga la mine sau la urmasii mei? Sau nu?