avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la succesiune al concubinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la succesiune al concubinului

Buna ziua,

Situatia mea este urmatoarea: traiesc in concubinaj cu prietena mea de peste 3 ani. Locuim in casa ei, ea fiind proprietar unic, cu fetita ei (minora, din prima casatorie). Nu doreste sa se marite cu mine pentru ca ii e teama ca copiii mei (din prima casatorie) vor cere o cota parte la moartea mea, cu toate ca i-am zis ca sint dispus sa incheiem un contract prenuptial prin care stipulez ca nu am pretentia la nimic din averea ei. Problema e ca asteapta de la mine sa ofer tot ce este de datoria unui sot sa ofere (in special veniturile sa fie la comun, ale mele fiind considerabil mai mari), la o eventuala despartiresa impartim bunurile mobile cumparate impreuna pe din doua, ca doi soti, insa imi refuza calitatea de sot cu acte in regula. Cam asta ar fi situatia. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Care sint prevederile actuale ale codului civil in ce priveste drepturile mele in cazul in care ne despartim?
2. Care sint prevederile actuale ale codului civil in ce priveste dreptul la succesiune al copiilor mei dupa decesul meu?
3. Care sint prevederile actuale ale codului civil in ce priveste dreptul la succesiune al meu dupa decesul ei?
4. Care sunt sansele ca un eventual contract prenuptial semnat de mine sa poata fi atacat si cistigat de copii mei la decesul meu, daca ar ataca acest act in instanta?
5. Cine este cel mai favorizat dintre noi doi de starea actuala a lucrurilor?
6. Cine ar fi cel mai favorizat dintre noi doi daca ne-am casatori?
7. Daca ea ar vrea, ar putea sa-si schimbe numele de familie cu al meu fara a ne casatori?
8. Ar fi posibil sa-mi schimb adresa din buletin pe domiciliul ei? Daca da, ma protejeaza acest lucru in vreun fel daca vrea sa ma dea afara?
Cel mai recent răspuns: ContSters325113 , utilizator 11:09, 5 Octombrie 2014
Da, exista si am mai scris in ce caz..va casatoriti si decedeaza inaintea dvs; in acest caz ati mosteni impreuna cu copilul..puteti renunta expres la mostenire insa nu m-as baza pe asta.
Nu va acuz de rea credinta..insa o inteleg pe femeie, a scapat de un sot, a ramas cu o casa, nu vrea sa mai riste sa se recasatoreasca, nu vrea sa riste nici mostenirea copilului sau..
Pt ea e o relatie comoda, se simte in siguranta asa..are si ajutor de la dvs. Daca nu va e bine asa, poate ar trebui sa vb cu dansa despre asta.
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
Asta ziceam si eu. Pentru ea e o relatie cit se poate de comoda asa. Doar pentru mine e incomoda. Am discutat cu ea in numeroase rinduri. Pur si simplu nu am cu cine. Nici nu vrea sa auda.

Eu as renunta oricind in mod expres la mostenire. Cu toata inima. De ce ziceti "nu m-as baza pe asta?
Nu puteti renunta la o mostenire decat dupa deschiderea ei, adica atunci cand persoana e decedata si aveti la ce renunta, ori nu cred ca se bazeaza pe faptul ca veti renunta cand ea nu va mai fi. Nu are incredere in dvs vie fiind :)

am uitat sa zic.. cand am intrebat de ce vreti sa va casatoriti, din raspunsul dvs reiese ( asa am extras eu ca si concluzie)- ca sa ii fie mai greu ( practic) sa scape de dvs din acte si din casa si ca masura de protectie :(
E vorba de a ma proteja pe mine aici. In conditiile actuale ea poate pune punct relatiei, oricind, fara nici un motiv temeinic, fara preaviz, doar poftindu-ma afara din casa ei. Poate ca multi nu mai cred in casatorie. Eu sint convins ca insusi faptul ca trebuie sa faci niste demersuri si sa astepti ca sa scapi legal de cineva i-a ajutat pe multi sa ramina impreuna si sa se regaseasca. In cazul meu, chiar si cea mai banala cearta se poate termina cu evacuarea mea.
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
Incercati sa o intelegeti si pe ea. Exista barbati care se comporta execrabil. Poate a nimerit asa ceva si acum sufla si in iaurt. Acordatii timp. Acceptati-o asa cum este acum si asteptati sa capete incredere, iar asta are nevoie de timp. Peste 1-2 ani mai discutati si eventual mergeti la un notar sa va explice la amandoi cum este cu casatoria si separarea de bunuri, dar nu o bateti la cap prea mult, riscati sa stricati tot ce ati construit. Timpul si dragostea vor rezolva problema.
Ca sunteti casatorit sau nu cu doamna la un eventual divort va poate da afara daca vrea fiind proprietara casei in cota 1/1.Si se poate divorta urgent in 30 zile Nu vad de ce insistati sa va casatoriti daca in ambele cazuri va poate evacua.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți? enaloc enaloc In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire in caz de deces adry2276 adry2276 Recasatorit fara copii din a doua casatorie. 3 copii din prima casatorie. Traiesc separat de actuala sotie dar nu divortat. Vreau sa imi cumpar o casa si o ... (vezi toată discuția)
Prima casa inainte de casatorie elenavasiliu elenavasiliu Buna ziua!!! Doresc sa ma ajutati intr-o privinta. De curand am achizitionat un imobil prin programul prima casa ,eu fiind titularul imobilului iar tatal meu ... (vezi toată discuția)