Buna ziua!!! Doresc sa ma ajutati intr-o privinta. De curand am achizitionat un imobil prin programul prima casa ,eu fiind titularul imobilului iar tatal meu fiind ca si coplatitor. Mentionez ca coplatitorul,adica tatal meu imi va plati si ratele creditului.....doresc sa stiu cum imi pot proteja investitia de un posibil divort.Mentionez ca nu sunt casatorita dar s-a pus problema unui act prenuptial ,dar prietenul meu a refuzat ......
Inteleg ca vreti sa va casatoriti..
Nu e nevoie de nicio conventie matrimoniala, puteti adopta regimul comunitatii legale, bunul va fi oricum propriu al dvs.
Daca tatal va plati ratele si va veti face dovezi in sensul asta, nici macar un drept de creanta nu va avea eventualul sot.
Ce a refuzat prietenul si de ce ?
Buna ziua!!!!Va multumesc de raspuns....i-am propus prietenului meu ca inainte de casatorie sa fac un act prenuprial pentru a fi sigura ca in cazul unui divort sa nu se imparta casa......sincera sa fiu parintii mei s-au sacrificat cu greu ca sa adune cei 5% din valoarea apartamentului + alte cheltuieli aferente,acte si altele....dar acesta a refuzat categoric spunand ca nu i se pare corect......asa ca imi doresc sa fiu cat mai precauta,indiferent daca prietenul actual va devenii viitorul sot sau cum o vrea Domnul , viata iti rezerva multe surprize.........am mai auzit de acea donatie care se face prin notariat ,ca si cum tatal meu imi doneaza in fiecare luna bani de rata,dar tot dansul sa plateasca rata la banca.....nu stiu cum sa fac sa fie bine......eu am crescut in 20 de metri patrati cu familia mea,parintii mei neputand sa-si indeplineasca visul unei casute asa cum isi doreau....asa ca sper sa-mi intelegeti temerile....
Într-un posibil divorţ, imobilul e proprietatea dvs. personală.
În schimb, în caz de deces, soţul v-ar moşteni parţial, alături de părinţii şi fraţii dvs.
Bunurile proprii dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii si dupa casatorie, iar acest aspect nu a suferit modificari prin punerea in aplicare a Codului civil in vigoare.
Nu inteleg de ce sau ce nu i se pare corect. Daca tatal dvs plateste si ratele, ce anume ar vrea prietenul ?
Ma rog, tatal sa dea banii la banca, daca ia pensia pe card, poate plateste rata prin banca si atunci nu mai sunt dubii.
Ca sotul sa aiba drept de creanta trebuie sa probeze ca a participat la plata ratelor, iar bunul e oricum propriu al dvs.
Prima casa
luminita45
Buna ziua!!! Doresc sa imi achizitionez o locuinta prin programul prima casa, mama mea fiind coplatitor dar nu si coproprietar.Eu nu sunt casatorita ... (vezi toată discuția)
Ipoteca si partaj
TOASCA79
speta: sotul achizitioneaza apartament inainte de casatorie cu ipoteca pe 30 ani, impreuna cu parintii care sunt coplatitori. se casatoreste, ratele fiind ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial
amuliu
Buna ziua.
Ma voi casatori peste cateva luni. Eu am un apartament luat prin credit ipotecar, viitorul sot are casa, bani si masini , dar toate bunurile sunt ... (vezi toată discuția)