avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

cum se procedeaza pt somaj? ce documente sunt neces
Cel mai recent răspuns: ella_v , utilizator 09:51, 24 August 2009
Dosarul de somaj cuprinde:
1. Carnetul de munca;
2. Adeverinta - anexa 26;
3. Copie buletin;
4. Acte de formare profesionala, calificare;
5. Certificate de nastere ale copiilor cand sunt minori;
6. Adeverinta de la medicul de familie ca persoana este apta de munca;
7. Adeverinta de la Administratia financiara ca persoana nu are taxe si impozite neplatite.
Inocentia.
rectific punctul 7: este vorba de adeverinta de la Administratia financiara privind situatia veniturilor obtinute de dvs (daca obtineti sau nu alte venituri impozabile), nu are legatura cu plata sau neplata de taxe.
Buna ziua..Va rog mult niste opinii cu privire la urmatoarea situatie : firma nu mai are bani pentru plata salariilor deci incepe sa reduca personal (prin diverse metode sa spunem...) insa un angajat pe postul de instalator doreste somaj...(firma are drept activitate si domeniilor instalatiilor, deci postul de instalator este important in cazul reinceperii activitatii peste 6 luni, 1 an).Se poate schimba functia acestui angajat cu data de 01.08.2009 si sa intre in somaj cu noua functie, la data de 20.08.2009 ?! Poate pare ilogica intrebarea dar nu stiu cum sa procedez ..somajul este necesar in acest caz, dar cum sa fac? Plus ca am citit ca la o disponibilizare de peste 10 salariati (in cazul firmelor cu peste 20 de angajati devine concediere colectiva si trebuie alte actede adus in atentia ITM-ului...)

Multumesc mult anticipat.
Este concediere colectiva sau nu?
Efectele asupra reinfiintarii posturilor sunt diferite/
nu conteaza cu ce functie intra in somaj. chiar nu conteaza! cu ce va ajuta pe dvs sau pe el ce functie este trecuta in cartea de munca?
nu inteleg de ce trebuie sa ii schimbati functia.

cati salariati are societatea? peste 20?
daca da, si doriti sa dati afara jumatate din ei, adica 10, dar nu vreti sa faceti concedieri colective, puteti sa dati afara numai 8-9 oameni (nu mai mult) iar restul peste minim 31 zile de la data dispozitiilor de concediere.

art. 68 (1) Codul muncii specifica perioada de 30 zile calendaristice. deci, daca intr-o perioada de 30 zile calendaristice incetati CIM ptr cel putin 10 salariati, atunci aceasta este concediere colectiva.

veti inchide carnetele de munca cu art. 65(1) - concediere individuala ptr motive ce nu tin de persoana salariatului, iar acestia vor avea dreptul la somaj

Alte discuții în legătură

Modificare functie! ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! doresca sa intreb daca intr-o companie unde activiatatea este organizata pe departamente,se mai poate schimba functia unui angajat cu o alta ... (vezi toată discuția)
Reangajare morenamaria morenamaria O firma cu activitate principala de constructii a incetat activitatea conf.art.65(1) Codul muncii la 8 salariati si a mai pastrat 4 .Dupa o luna doreste ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva adelina20001 adelina20001 BUna ziua! Cum se interpreteaza corect art.68 din Codul Muncii? Art. 68 (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile ... (vezi toată discuția)