avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ipoteca legala in favoarea
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ipoteca legala in favoarea

> Asociatia de proprietari a solicitat instituirea unei ipoteci asupra apartamanetului unui locatar(proprietar) cu restante la cheltuielile de intretinere, pe anul 2014, de 7 luni, in val.de 1400 lei.
> Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara a admis cererea Asociatiei de Proprietari si a intabulat dreptul de IPOTECA LEGALA, cu data de septembrie 2014, in favoarea Asociatiei de Proprietari.
> Apartamentul mai este intabulat in anul 2007,luna sept., cu un Contract de Ipoteca al unei Banci, pentru acordarea unui credit, credit care expira in anul 2032 si care, credit, este in curs de derulare, cu plata ratelor la zi.
INTREBARE :
1. Ce actiune ar trebui sa intreprinde proprietarul imobilului, pentru reexaminarea situatiei,deoarece Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, prin COMUNICAREA adresata acestuia face precizarea\"cu drept de reexaminare in termen de 15 zile de la comunicare\" ? #-o
2. Ce actiune ,se presupune ,a urma sa intreprinda Asociatia de Proprietari, atita timp cit Banca(ca prim beneficiar al ipotecii) nu actioneaza in nici un fel deoarce creditorul este bun platnic si cu plata ratelor la zi ? #-o
Multumesc, anticipat, de colaborare si ajutor!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2014
olarasu ileana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:12, 6 Octombrie 2014
Poate sa conteste in termenul precizat. Cred ca cei de la asociatie s-au cam grabit , 1400 lei nu este o suma uriasa. Insa cel mai bine, si mai simplu ar fi sa faca tot posibilul sa plateasca datoria de la intretinere , nu are cum sa scape de a. Un proces , sau amenintari cu executarea costa mai mult.
Asociatia a inscris la Registrul de carte funciara privilegiul imobiliar, nu ipoteca.

Asta inseamna ca, in caz ca proprietarul are probleme cu alti creditori, in acest caz banca la care mai are un credit, de nu-si plateste ratele, banca poate sa-i scoata casa la vanzare, avand ipoteca pana la stingerea creditului.
In acest moment, al executarii silite, la masa credala se aseaza toti creditorii pentru a-si primi fiecare partea care li se datoreaza (in cazul asociatiei restantele la intretinere).

Pentru suma de care ne spuneti asociatia ar putea sa deschida un proces in instanta pentru recuperarea restantelor, dar e putin probabil ca va cere executarea silita asupra imobilului, plus ca executorul judecatoresc nu se grabeste la o asemenea suma si, in niciun caz pe imobil.

Asadar ce a facut asociatia este un lucru foarte bun pentru a se asigura ca in caz de executare silita de catre alt creditor, ea, asociatia, sa nu fie ignorata de la a-si primi restantele proprietarului la intretinere.
1-Teoretic ,proprietarul debitor are dreptul - daca are motive intemeiate sa formuleze precizari fata de documentele depuse de asociatia de proprietari
In cazul expus cand in temeiul disp L nr 230/2007 art 51 asociatia de proprietari a inteles sa noteze privilegiul imobiliar in baza debitelor probate cu listele de intretinere-practic debitorul nu are temei legal pentru eventuala contestare
Poate sa conteste in termenul precizat
.Termenul de 15 zile este legal prevazut de disp L nr 7/1996 pentru formulare de cerere,contestatie impotriva incheierilor oficiului de cadastru si publicitate imobiliara
2-Asociatia de proprietari poate demara demersuri numai dupa ce instanta de judecata dispune hotarare definitiva in favoarea sa
Asociatia a inscris la Registrul de carte funciara privilegiul imobiliar, nu ipoteca.

Multumesc de raspunul f.edificator elga50!
Permiteti-mi sa va citez din "INCHEIEREA nr........DISPUNE : ......se intabuleaza dreptul la IPOTECA LEGALA in val.....in favoarea Asociatiei de propr." anexat EXTRAS DE CARTE FUNCIARA.....C1....C2 intabulare,drept de IPOTECA LEGALA in val....1. Asociatia de propr." ;
Poate nu inteleg eu bine termenii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2014
olarasu ileana, utilizator
Interventie moderator

Asteptati un raspuns si mai edificator de la utilizatori care au trecut prin asemenea proceduri.

Alte discuții în legătură

Ipoteca pe casa de la cadastru? bogdanA2012 bogdanA2012 Buna ziua! In urma unei ne plati a unei persoane la intretinere care a fost administrator de bloc si care a sustras o suma de bani care se afla inca in ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar marinmaria marinmaria Puteti sa-mi spuneti ce inseamna \'\'Privilegiu imobiliar\'\' pentru o asociatie si care sunt pasii de urmat pentru un apartament cu multe datorii. (vezi toată discuția)
Radierea privilegiului imobiliar de către președintele asociației de proprietari DaniSarah DaniSarah Bună ziua! Mă puteți ajuta cu neclaritățile întâlnite la OCPI Dolj? Sunt președintele unei asociații de proprietari. Am cerut privilegiul ... (vezi toată discuția)