avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela minor si pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela minor si pensie alimentara

Ma numesc Nicoleta, am un baiat in varsta de 9 ani si jumatate care a fost recunoscut de "tatal" lui si cu care nu am fost casatorita. Din vara anului 2010 am hoatrat ca e mai bine sa nu mai locuim impreuna, din decembrie 2011 nu si-a mai vazut copilul si din vara anului 2012 a plecat din tara in SUA unde s-a casatorit cu o d-na care are 2 copii dintr-o alta casatorie. As vrea sa stiu de ce acte am nevoie pentru a-l da in judecata si a obtine tutela fiului meu si pensie alimentara si cum ar trebui formulata cererea adresata instantei. Stiu, toate astea le poate face un avocat dar, din pacate, situatia mea financiara din momentul asta nu-mi permite sa apelez la un astfel de ajutor, poate doar daca ar putea sa ma ajute cineva ..... din marinimie. Ar trebui sa mai spun si ca mi-as dori sa-i schimb numele de familie al fiului meu si sa-l trec pe numele meu. De asemenea ar mai trebui spus si ca "tatal" nu a mai dat niciun semn de viata de cand a plecat din tara si nici nu am niciun fel de cunostinte de locul di SUA unde s-ar afla. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:40, 5 Octombrie 2014
In ceea ce privește numele, nu puteți sa il schimbati doar ca nu mai sunteți in relații bune cu tatal fiului Dvs. Altele sunt condițiile in care se schimba numele. Puteți solicita instantei incredintarea minorului catre Dvs, si sa Cerneți chiar custodie exclusiva catre Dvs, cu obligarea la o pensie de întreținere. Probleme ar fi cu veniturile acestuia si cu punerea in executare a hotărârii ce o veți obține.
Nu mi-am manifestat dorinta de a schimba numele copilului pentru ca nu mai sunt in relatii bune cu tatal lui, ci pentru faptul ca acesta si-a abandonat fiul si nu a mai dat niciun semn de viata de aproape 3 ani. Se pare ca nu ati prea inteles mare lucru din ce am cerut in mesajul pe care l-am postat sau dati raspunsuri doar de dragul de a raspunde !
Cu scuzele de rigoare, dar am inteles chiar foarte bine ce ati spus, si nu raspund doar asa cum spuneti dvs.

Sunt necesare motive temeinice care sa indreptateaasca solicitantului sa ceara schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativa.

Sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in anumite cazuri, cum ar fi:
- cand numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau in alt mod;
- cand, din neatentia ofiterilor de stare civila ori ca urmare a necunoasterii reglementarilor legale in materie, au fost efectuate mentiuni gresite in registrele de stare civila ori au fost eliberate certificate de stare civila cu nume eronate, in baza carora au fost eliberate alte acte (de studii, livret militar, carte de munca, etc);
- cand persoana in cauza are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regula reunite, si doreste schimbarea acestuia;
- cand persoana in cauza poarta un nume de familie de provenienta straina si solicita sa poarte un nume romanesc;
- cand persoana si-a schimbat numele de origine straina intr-un nume romanesc, pe cale administrativa, si doreste sa revina la numele dobandit la nastere, si alte astfel de cauze.

Tocmai asta va spuneam, respectiv faptul ca nu este un motiv intemeiat de schimbare a numelui minorului ptr ca tatal sau nu a mai dat nici un semn de viata.
"As vrea sa stiu de ce acte am nevoie pentru a-l da in judecata si a obtine tutela fiului meu si pensie alimentara si cum ar trebui formulata cererea adresata instantei."
Cu scuzele de rigoare, daca tot ati inteles atat de bine ceea ce doream sa primesc ca raspuns la ceea ce am postat, cum de tocmai esentialul ideei nu are nicio legatura cu raspunsurile date de dvs ??? Si, sincer, ma indoiesc ca daca as obtine custodia exclusiva a fiului meu nu as putea ulterior sa-i schimb numele pe motiv ca posesorul lui nu mai are nicio legatura cu el si nu are de ce sa-i mai poarte numele din moment ce l-a abandonat. Deci, pana la urma de ce dati raspunsurile ???
Veti redacta o cerere pe care o veti depune la judecatoria de care apartineti dvs cu domiciliul, veti cere ca singura sa exercitati autoritatea parinteasca, locuinta copilului sa fie la dvs, si ca tatal sa fie obligat la plata unei pensii.
Cererea va fi insotita de copie dupa buletinul dvs, copie dupa certificatul de nastere al copilului. Veti depune la dosar si chitante care atesta ca ati platit taxe de timbru, ar trebui sa platiti 60 de lei.
oug80/2013
e) pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei - 20 lei fiecare cerere;

Taxele se platesc la administratia financiara, unde va platiti si impozitele. Daca locuiti in BUC, sect 3; 4 sau 5, puteti plati si la CEC.

Nu stiu daca e cazul sa cereti si pensie daca nu are bunuri in Romania, nu aveti cum sa-l executati. Se poate executa si in strainatate, dar sa stiti macar unde sta.. mai mult o sa va incurce pensia pe hartie pt ca va creste media veniturilor si nu va mai incadrati sa obtineti ceva ajutoare de la stat.
Pensie puteti cere oricand, poate revine in Romania sau veti afla unde sta si daca lucreaza etc.
Veti avea o problema cu procedura ce citare, avand in vedere ca nu stiti unde e. Nu mai locuieste nimeni la adresa la care statea in Romania ?
Art. 167

Citarea prin publicitate

(1) Când reclamantul învederează, motivat, că, deşi a făcut tot ce i-a stat în putinţă, nu a reuşit să afle domiciliul pârâtului sau un alt loc unde ar putea fi citat potrivit legii, instanţa va putea încuviinţa citarea acestuia prin publicitate.

(2) Citarea prin publicitate se face afişându-se citaţia la uşa instanţei, pe portalul instanţei de judecată competente şi la ultimul domiciliu cunoscut al celui citat. În cazurile în care apreciază că este necesar, instanţa va dispune şi publicarea citaţiei în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar central de largă răspândire.

(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.

(4) Procedura se socoteşte îndeplinită în a 15-a zi de la publicarea citaţiei, potrivit dispoziţiilor alin. (2).

Detalii: [ link extern ]

Aveti in link un ghid care sa va ajute in redactarea cererii.
[ link extern ]
Dvs veti propune proba cu inscrisuri si pe cea cu martori.
Veti bate moneda pe faptul ca in anii astia de cand a plecat, nu s-a mai interesat de el, nu stiti nici unde sa il contactati ca sa ii transmiteti ca baiatul are vreo problema, l-a abandonat practic.
Daca veti exercita autoritatea parinteasca numai dvs, nu mai aveti nevoie de acordul tatalui pt a-i schimba numele, insa tot aveti nevoie de motive intemeiate. Procedura si acte necesare gasiti in link. Copilul e destul de marisor, poate luati hotararea impreuna cu el de a-i schimba numele, poate el doreste sa mai aiba ceva in comun cu tatal.
[ link extern ]

:offtopic:

Nu atacati persoanele care va raspund, puteti lua in seama raspunsurile sau nu, sunteti pe un forum si fiecare raspunde daca vrea si la ce anume doreste, nu e nimeni obligat sa va raspunda la toate intrebarile dvs.
Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor lili5 lili5 Am obtinut custodia copilului de 1 an si 6 luni, am "trecut" examenul paternitatii si acum vreau sa schimb numele de familie al copilului dupa al ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui unui minor rezultat din casatoria anterioara amyamely amyamely Doresc sa stiu care sunt prevederile care reglementeaza schimbarea numelui unui minor rezultat din casatoria anterioara, situatia fiind urmatoarea: Sunt ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil minor carmenspiridon carmenspiridon Buna ziua Care sunt pasii pentru schimbarea numelui copilului minor? Precizez ca parinti nu sunt casatoriti, copilul poarta numele de familie al ... (vezi toată discuția)