avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... taxa contestatie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

taxa contestatie

Buna dimineata,
in urma primirii somatiei de executarea de la bej,urmeaza sa depun contestatie lA executare,in calitate de pensionar pot fi scutit de la plata taxei de contestatie invocand legea 263/2010 art157 si art 153 lit i?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: udatuany , utilizator 12:55, 5 Octombrie 2014
În prezent, OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru este cea care a abrogat vechea Lege nr.146/1997. Aceasta stabilește că acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti sunt supuse taxelor judiciare de timbru. Cuantumul acestor taxe judiciare a fost majorat prin noua legislaţie şi diferă în funcţie de natura acţiunii dedudusa judecății.

Însă nu pentru toate acţiunile se plătește taxa de timbru. Exista şi câteva cereri care sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru, cum ar fi acţiunile referitoare la: stabilirea şi plata pensiilor sau a şomajului; obligaţiile de întreţinere; tutela, curatela, adopţia, precum şi orice alte acţiuni scutite de taxa judiciară de timbru prin legi speciale.
Dacă introduceti o cerere de chemare în judecată care este supusă plăţii taxei de timbru şi nu aveti posibilităţi financiare de a achita această sumă, puteti formula o cerere de ajutor public judiciar prin care solicitati scutirea, reducerea sau eşalonarea taxei judiciare de timbru, conform OUG nr. 51/2008.
oug 51/2008 se poate beneficia de ea doar odata pe an? trebuie sa depun cererea si sa fac dovada venitului cu 2 luni anterioare depunerii cererii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de timbru intr-un dosar civil victorn victorn va rog daca se poate sa-mi spuneti dispozitia legala in baza careia un pensionar cu o pensie de 40 lei poate fii scutit de plata taxei de timbru care este de 5 ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara minu minu Buna ziua Am o intrebare. Am de recuperat 50.000 lei. Cat trebuie sa platesc taxa judiciara pentru aceasta suma? Nu pot sa fiu scutit de aceasta taxa? (vezi toată discuția)
Datorie aparuta in tabelul final de create dar platita tartoru2004 tartoru2004 Buna ziua, In calitate de debitor am cerut intrarea in proced simplificata de insolv si faliment, instanta a acordat termen de definitivare a ... (vezi toată discuția)