avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa mama
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa mama

Buna ziua,

Mama mea a decedat in martie 2013,la data aceea fiind casatorita si detinand impreuna cu sotul un apartament si mostenind dupa mama acesteia o casa cu teren agricol.
Noi suntem 4 copii.
Dupa inmormantare au aparut mai multe discutii intre copii si sot,drept urmare doresc si eu cateva lamuriri:
1. pot fi dezmostenita de catre tata?
2.pot cere partea mea in acest moment din casa si apartament?
3.casa care este mostenirea mamei ,se imparte doar copiilor sau si sotului
4.sotul poate sa faca intr-un fel sa lase mostenire doar unui copil si apartamentul si casa?

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:33, 5 Octombrie 2014
Tot ce avea mama la data decesului sau adica jumatate din ap cumparat in timpul casatoriei, mostenirea dupa mama ei seimparte intre sot si copii- 1/4 mosteneste sotul, iar copiii impart egal 3/4. E dreptul dvs sa cereti dexbaterea mostenirii, mergeti intai cu actele la notar si notarul ii va invita si pe ceilalti mostenitori pt a dezbate suucesiunea, daca nu va intelegeti veti continua in instanta, puteti cere sulta celorlati pt cota dvs.
Cu cota mostenita de tata si cea detinuta de el din ap, face ce doreste.
Daca bunurile la care faceți referire au fost bunuri comune ale mamei Dvs si sotului acesteia, la Moștenire vin copiii si soțul. Este adevărat ca soțul Supraviețuitor are o cota mai mare, dar nu poate sa va dezmosteneasca. Dumnealui poate sa renunțe la partea care i se cuvine unuia dintre copii sau sa ii vinda acestuia partea sa. Daca mama Dvs a avut un bun care erea doar al dumneaei, si nu bun comun, acesta se împarte doar intre copii. Puteti solicita oricind dezbaterea succesiunii. Daca sunteți toți deacord la notar, daca nu, in instanța. Dvs puteti solicita o sulta ptr partea care vi se cuvine in cazul in care nu se poate face partajarea acestor bunuri.

Daca mama Dvs a avut un bun care erea doar al dumneaei, si nu bun comun, acesta se împarte doar intre copii

Eronat, va fi mostenit in cota cuvenita si de sot.
Nu poate renunta la mostenire pt unul din copii, insa ce mosteneste , ii poate da printr-o forma de instrainare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatăl a decedat acum 4 ani si nu sa dezbătut moștenirea...a ... majestik majestik Tatăl a decedat acum 4 ani si nu sa dezbătut moștenirea...a rămas mama si 4 copii...mama e plecată definitiv la unul dintre copii în spania deoarece e ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters278009 ContSters278009 Buna ziua. Ma intereseaza, ce parte dintr-un apartament cu 2 camere, mi se cuvine mie, dupa moartea tatalui, avand in vedere ca mai am o sora si mama care ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)