Va prezint in continuare o problema destul de delicata, in ceea ce priveste relatia dintre mine si angajatorul meu:
Încă din data de 1 decembrie 2011, sunt angajat în funcția de operator mașini și unelte cu comandă numerică., pe o mașină Siemens Gildemeister Twin 42. Conform precizării conducerii și a superviser-ului, urma să mă calific la locul de muncă. Conform Art. 202, Codul Muncii, alin 3, calificarea nu poate dura mai mult de doi ani.
Țin să precizez că s-a împlinit perioada de doi ani pe data de 30 noiembrie 2013, iar de atunci apar diferențele dintre mine și colegii care prestează aceeași muncă.
Încă din noiembrie 2013 mi se spune că:
- mi se apreciază faptul că respect normele de lucru
- că sunt eficient în folosirea timpului de lucru
- că respec Regulamentul companiei
- că nu am nici o abatere disciplinară, drept pentru care voi beneficia de drepturi salariale egale cu cele a colegilor.
De asemenea, până în luna mai 2014 am lucrat într-un regim de patru ture (care includea ore suplimentare).
Din luna mai 2014, mi s-a impus să lucrez într-un program de două ture (dimineață și după-amiază), fără nici un fel de explicație și fără a mi se asculta punctul de vedere, pârâtul încălcând astfel prevederile Art. 8.2.B, alineat 6 din Regulamentul Intern al companiei, conform căruia:
“În cazul în care programul de lucru stabilit se modifică, acesta se va putea face doar cu acordul salariatului”.
În acest caz, schimbarea programului mi-a redus accesul la următoarele drepturi, prevăzute în contractul colectiv de muncă:
- 25% spor pentru munca prestată noaptea (Anexa 2, Cap. 1, Art. 2, alin C)
- 100% spor pentru orele suplimentare și pentru orele lucrate Sâmbăta și Duminica (Anexa 2, Cap. 1, Art. 2, alin D)
Mai mult de atât, începând cu 1 Decembrie 2013, ar fi trebuit să am dreptul salarial egal cu cel al colegilor care au aceleași îndatoriri ca și mine, lucru care nu se întâmplă.
De asemenea, evaluările periodice prevăd: retrogradare = 5 calificative A și/sau B sau mai mult, menținere = între 7 și 9 calificative C și/sau D, promovare =10 calificative C și/sau D sau mai mult.
Firma nu a respectat nici această regulă.
Din documentele atașate acestei plângeri, reies: trei evaluări (12 octombrie 2012 din care a urmat singura promovare salarială, 7 ianuarie 2013, 7 ianuarie 2014). Toate evaluările sunt pozitive și întrunesc condițiile unei promovări salariale, lucru pe care compania nu l-a respectat.
Eu vreau să obțin: drepturi salariale egale cu cele a colegilor care depun aceeași muncă, plata diferențelor salariale din urmă, plată de daune morale, plata cheltuielilor de judecată.
Intrebarile mele sunt:
1. Pot acționa în instanță firma, sau trebuie să încerc în prealabil rezolvarea pe cale amiabilă a acestui conflict? Precizez ca toate discuțiile purtate cu reprezentanții anagajatorului au eșuat.
2. Tatăl meu lucrează la aceeași firmă, iar orice încercare a mea de a-mi obține drepturile, va avea sigur repercursiuni asupra lui (presiuni, diminuare din salariu, chiar și obligarea lui de a-și da demisia etc.). Pot obține o imunitate pentru el, astfel încât conflictele dintre mine și angajator, să nu îl afecteze și pe tatăl meu?
Puteti actiona firma in judecata pt. a obtine drepturile invocate de dvs. in ceea ce ati povestit, dar dvs. de ce credeti ca nu aveti aceleasi drepturi ca ale celor angajati pe acelasi post??
Sunteti sigur ca v-ati insusit toate cunostintele necesare desfasurarii activititatii la fel ca si ceilalti??
Ce v-au spus reprezentantii societatii, in urma discutiilor avute ?
Sunt foarte importante aceste raspunsuri, intrucat angajatorul va mentine, in cele din urma, salariatii cei mai competitivi sau apreciati ca atare.
Desigur, dvs. puteti castiga ceva in instanta- functie de actele existente-dar daca angajatorul este nemultumit de activitatea prestata de dvs. mai devreme sau mai tarziu, tot va va trimite la plimbare.
De aceea e bine sa va ganditi daca sunteti nedreptatit sau e nevoie sa va ganditi la o alta activitate, care s-ar plia mai mult pe talentul si priceperea dvs. Cineva spunea ca, daca facem ce ne place, nu vom munci nici o zi din viata noastra!
1. Actionati firma in judecata, la tribunal;
2. Nimeni nu va poate garanta "imunitatea" pentru tata . Asta se aplica in alte cazuri.:O......
Va voi raspunde pe rand la intrebari:
1. Nu am aceleasi drepturi, comparativ cu colegii care fac aceeasi munca pentru ca: am salariu mai mic decat jumatate, nu beneficiez de posibilitatea de a face ore suplimentare, la fel ca si ceilalti.
2. Am aceleasi cunostinte ca si colegii mei, mai putin experienta.
3. Lucrez la fel ca si colegii mei, in sensul ca: respect normele de productie, cantitate si calitate, am aceleasi indatoriri
4. Reprezentantii societatii imi spun ca: "Asta e", "Nu se poate", "poti oricand sa pleci daca esti nemultumit" etc., fara sa imi dea informatii concrete cu motivele diferentelor pe care le fac.
Chiar daca nu este un loc de munca fata de care sa simt o placere, imi dau tot concursul ca sa imi indeplinesc atributiile de serviciu cat de bine pot. Daca mi-as face o autoevaluare, mi-as da nota sincera: 9-indeplinirea atributiilor de serviciu, 3-interesul personal real fata de acest loc de munca ... interes care scade rapid, datorita lipsei de motivatii.
Mai devreme sau mai tarziu tot voi pleca, dar vreau totusi, sa beneficiez de drepturi cat mai raman.
Mie nu imi este frica sa imi pierd eu locul de munca, ci ma ingrijorez doar de tatal meu.
In acest caz:
- La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115 C.mun., dupa caz.
- Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut dmai sus in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
- art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Asadar, sporul de noapte nu este obligatoriu sa fie acordat.
Imunitate pentru tatal dvs nu aveti cum sa obtineti. O protectie temporara a salariatilor este prevazuta in art.60 alin.1 C.mun.
Sporuri salariale
ionelpo906
Buna seara.As dori sa aflu care sunt sporurile minime obligatorii pe care angajatorul este obligat sa le plateasca - spor de noapte,spor ore suplimentare ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte
Meteorman
Buna ziua,
Sunt asistent vanzari la un supermarket si o data sau de doua ori pe an sunt nevoit sa muncesc de noapte, atunci cand se face inventarul ... (vezi toată discuția)