avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile angajatului

cui trebuie sa ma adresez pentru a reclama firma la care lucrez de urmatoarele nereguli:lucrez minim 240 de ore lunar doar in tura de noapte fara a primi vreun spor sau vreun liber si sant platit cu 3,5lei pe ora .la 240 ore lucrate lunar minim obligatoriu primesc salariul de 840 lei...acelasi salariu de la angajare respectiv anul 2010 fara nici o marire pe care a facuto guvernul...ci dimpotriva din anul 2012 nea redus salariul cu 100 lei pana in 2016 cand nea dat acei 100 lei inapoi.ne obliga sa lucram intre 240 si 336 ore lunar fara nici un spor sau liber doar ture de noapte.ce e de facut...ce drepturi am...ce sanse de castig am in fata acestei firme legale daca ias da in judecata?
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

2.
ce sanse de castig am in fata acestei firme legale daca ias da in judecata?


Nimeni nu va va spune exact ce sanse aveti ... puteti castiga, dar puteti sa si pierdeti litigiul.
pot primi restantele salariale pentru sporuri de noapte si orele suplimentare lucrate si neplatite de catre firma daca reclam acestea la ITM

mentionez ca ITM.ul din orasul unde lucrez stie de neregulile si abuzurile facute de firma la care muncesc dar inchid ochii la primirea mitei...au facut numeroase verificari dar nu au luat nici o masura impotriva angajatorului...toti angajatii santem furati pe fata de 8 ani de cand sa infiintat aceasta firma...la 170 ore lucrate salariul luat in mana ar fi 590 lei...dar noi lucram obligatoriu minim 240 ore lunar pentru a lua salariul 840 lei...fara nici un spor pt ore lucrate suplimentar sau de noapte...ce e de facut...ce spune legea si de ce se permit asemenea nereguli
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
1.In urma controlului efectuat decare ITM, se pot primi drepturile salariale restante.

2. Puteti depuse atunci sesizarile la forurile superioare ITM-ului :
- Inspectia Muncii
[ link extern ]

- Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice
e-mail: relatiicupublicul@mmuncii.ro
sau
[ link extern ]

3. In cazul muncii de noapte, potrivit art.126 C.mun., salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;

b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Astfel, legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

4. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 122 C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

5. Codul Muncii
Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
......
l) incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.
daca demisionez de la firma la care lucrez mai pot cere restantele salariale cuvenite,respectiv orele lucrate suplimentar anterior...din momentul incheierii contractului mai am vreun drept legal...

trebuie sa am ceva dovezi la ITM pentru a fi luat in considerare sau trebuie doar ITM sa faca controale si sa constate neregulile...
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Da, mai puteti cerere plata restantelor salariale si in situatia in care c.i.m. inceteaza.

Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.



2. Nu trebuie sa duceti dovezi la ITM ,pe baza celor afirmate de dvs ITM-ul va efectua un controlla societatea angajatoare si va constata sau nu cele sustinute de dvs in petitie.

Daca aveti puteti atasa la petitia dvs astfel de dovezi.

Alte discuții în legătură

Vechime in ,,campul muncii,, Decebal58 Decebal58 Sotia mea, lucreaza la o firma de ,,paza,,, in fiecare luna, in medie, 240 ore, respectiv, 2 zile a 12 ore, de zii, 2 zile a 12 ore de noapte si 2 zile ... (vezi toată discuția)
Doua zile consecutive a cate 12 ore aurel81s aurel81s este legal ca intr-o luna sa lucrezi 2 week-end-uri a cate 12 ore pe zi , respectiv noapte fara sa fii platit suplimentar ? (vezi toată discuția)
Calcul pentru salariul minim stefan300 stefan300 buna ziua ! lucrez la o firma de protectie si paza si am salariul minim pe economie in contract -angajat cu 8 ore pe zi .eu lucrez cate 24 de ore cu 48 adica ... (vezi toată discuția)