avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Atragerea raspunderii solidare
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Atragerea raspunderii solidare

buna ziua
Am primit de la ANAF o instiintare prin care mi se comunica faptul ca trebuie sa raspund in solidar pt datoriile unei firme. Problema este ca eu am 5% din partile sociale ale acelei firme.Nu aveam putere decizionala si nici de constrangere pt a-l face pe cel ce detine 95%(care este si administrator) sa-si plateasca darile catre stat.
Va rog sa-mi spuneti,eu trebuie sa platesc toate acele datorii,jumatate sau doar 5% din ele?
In caz ca cineva nu are posibilitate de a plati,exista un termen de prescriptie pt ele? Am citit ca pentru datoriile la stat ar fi 5 ani...
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 15:05, 8 Octombrie 2014
In solidar inseamna ca statul ia de la cine gaseste (indiferent ce % are in firma), adica se indestuleaza de la ala care are ceva de executat, urmand ca ulterior cei doi (sau mai multi) debitori sa se dea in judecata (sau sa se inteleaga de buna voie) intre ei si sa isi imparta datoria proportional cu raspunderea fiecaruia.
Se pare ca ati stat pana in ultima clipa ignorand toate "semnalele" primite de la anaf pana acum. Acum aveti la indemana contestatia la executare (cu sanse minime desigur).
Se pare ca va pronuntati un pic gresit asupra intrebarii. Va rog sa nu emiteti supozitii fata de pasivitatea mea sau semnalele de la ANAF ,daca nu cunosteti situatia de fapt in amanunt.
danii_m a scris:
Va rog sa-mi spuneti,eu trebuie sa platesc toate acele datorii,jumatate sau doar 5% din ele?

La raspunderea in solidar, nu se individualizeaza paguba /debitul ca la raspunderea individuala, fapt pentru care statul ia de la cel care are bani, casa, masina, venituri, etc (fie ca are 1 %, 2%, 5 %, sau 99% parti din firma, sau chiar deloc), urmand ca mai apoi asociatii sa isi sparga capetele intre ei si sa isi stabileasca procentele in sarcina fiecaruia.
Mai mult, exista cazuri in care au fost executate silit persoane care nu aveau niciun procent in firma, dar au beneficiat de pe urma firmei, deci asa se aplica art.27 din Codul de procedura fiscala. (apropo, in baza carui art. sunteti somat/notificat??)

Mai mult cand deja vi se comunica ca aveti de plata, asta se intampla dupa ce alte etape au fost demnult parcurse, fapt pentru care s-a ajuns azi aici, deci este o operatiune de durata si nu de pe o zi pe alta, de obicei (zic, de obicei, dvs. sunteti probabil exceptia), oamenii, asociatii se pitesc pana in ultima clipa cand se trezesc cu executorul la usa si atunci incep sa intrebe in stanga si in dreapta ce sa faca, etc. Repet, nu o fi cazul la dvs. (dar cum spuneati asta este o alte discutie).

Solutia, dupa cum am mai spus, contestatia la executare in termenul legal (desigur, toate amanuntele sunt importante ca sa fie admisa).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune civile jandarmu jandarmu in urma unei sentinte penale am de achitat impreuna cu un cunoscut o dauna civila in bani. Se poate solutiona in urma unui proces civil cota parte a fiecaruia ... (vezi toată discuția)
Executare obligati in solidar eugen82 eugen82 cum se executa o hoatrire irevocabila prin care doua persoane sint obligate la o plata? au fost piriti impreuna in solidar si au pierdut. se executa unul 50% ... (vezi toată discuția)
Platesc datorii la firma care nu mai e a mea terrylyn terrylyn Buna ziua. Am si eu cateva intrebari poate ma puteti ajuta. Aceasta e situatia mea: impreuna cu fratele meu ne-am asociat si am deschis o firma in 2006. Eu ... (vezi toată discuția)