avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, impartire bun comun
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, impartire bun comun

Buna ziua!
O prietena de familie se afla in urmatoarea situatie - a fost anuntata ca sotul sau doreste divortul. Au impreuna un copil minor care va ramane in grija mamei si un apartament.
Problema este cu apartamentul - atunci cand a fost cumparat acum 11 ani contractul de vanzare a fost trecut pe numele prietenei, numele sotului si numele mamei acestuia (soacra)#-o. Atunci au contribuit cu bani in proportie de 40 % prietena si 60% sotul. Pe parcursul anilor toate investitiile facute in apartament au fost facute doar de ea (a obtinut credite si a ajutat-o foarte mult familia).
In conditiile in care ea doreste sa ramana in apartament pentru copil, sotul i-a cerut o suma foarte mare de bani motivand ca ea are dreptul doar la 1/3 din valoarea acestuia.
As dori sa stiu daca pretentiile sotului sunt valide....ca apartamentul sa se imparta la 3 (ea, el, soacra).
Mentionez ca soacra nu a locuit cu ei si nu a investit absolut nimic in casa lor.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:18, 10 Octombrie 2014
Trebuie vazut ce scrie in contract, in ce cota a cumparat soacra exact. Ea are oricum dreptul in cota inscrisa in contract. Conteaza daca au cumparat pe cote parti fiecare si atunci are 1/3 sau daca soacra a cumparat 1/2 si sotii in devalmasie 1/2..
Are un drept de creanta pt investitii insa trebuie sa probeze ca a fost o contributie proprie prin donatii de la parinti.
Apartamentul se imparte in cotele prevazute de contract.Puteti cere in instanta ceea ce ati cheltuit dvs. personal, dar va trebui sa dovediti acest lucru.
Cereti ca minorul sa aiba domiciliul cu dvs. in acel apartament si sa va fie atribuit in natura.

Problema e ca va trebui sa le dati partea celorlalti proprietari in bani, in caz contrar acestia putand scoate apartamentul la vanzare.

Soacra chiar nu avea ce sa caute in acel contract.......:stunned:
A verificat contractul de vanzare cumparare si fiecare are dreptul la 1/3 din apartament.

Intr-adevar soacra nu avea ce cauta in contract....dar acum 11 ani a avut o surpriza cand a ajuns la notar si nu stia ce repercursiuni va avea faptul ca si-a cedat drepturile in ziua aceea.
Are dovezi pentru investitii, are si martori ca a primit bani de la familia ei (in afara de membrii familiei sale).
A doua problema este ca nu vrea sa faca "valuri" pentru a nu afecta copilul.Sotul se bazeaza foarte mult pe acest fapt.

Multumesc pentru raspunsuri!
Din pacate pt dansa , a aflat abia acum ca daca scrii in act ca soacra e cumparator, chiar are drept de proprietate asupra cotei incrise in act.
Sa incerce sa isi convinga soacra sa vanda copilului minor sau sa faca partaj cu ea dupa divort.
In ce priveste cota de 2/3 ramasa , ce scrie exact in act ?
In contract scrie "noi......vindem in indiviziune in urmatoarele cote 2/3 sotilor xxxxx si yyyyy si 1/3 doamnei ...(soacra)"....
Respecific faptul ca prietena mea a participat cu 40% din banii pentru achizitionarea apartamentului.
Din pacate soacra ei este chiar o poama acra si este la mijloc intre cei doi soti. Soacra desi a spus de mai multe ori prietenilor de familie ca va trece partea ei pe numele copilului minor....in 11 ani nu a avut dispozitia necesara sa faca acest pas.
Acum se pare ca vrea sa obtina mai mult decat este cinstit....

Alte discuții în legătură

Buna ziua. o întrebare pentru ăști ce este de făcut pe viitor.asfel.... ... Andraandra1 Andraandra1 Buna ziua. O întrebare pentru ăști ce este de făcut pe viitor.Asfel.... sunt doua apartamente succesiune a fost făcută altlel 1 frate 40%, al doilea 40%, ... (vezi toată discuția)
Bunuri inaintea casatoriei blondy1975 blondy1975 Buna ziua, problema mea este urmatoarea: eu sunt posesoarea unui apartament din provincie obtinut prin donatie de la parintii mei , in care locuieste mama ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj si custodie minor nsa nsa Am rugamintea de a ma ajuta cu cateva raspunsuri la o problema. Intentionez sa introduc actiune de divort, motivul principal fiind neintelegeri repetate cu ... (vezi toată discuția)