avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nume purtat ulterior adoptiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nume purtat ulterior adoptiei

urmeaza a se face o cerere pt incuviintarea adoptiei unui major de catre sotul parintelui firesc.
Adoptatul ar vrea sa-si pastreze si numele tatalui firesc si sa-l ia si pe cel al adoptatorului. Se poate asta avand in vedere ca i se va emite alt certificat de nastere si daca da, trebuie cerut instantei prin cererea de incuviintare a adoptiei?
S-a intalnim cineva cu situati asta?
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 16:40, 25 Mai 2009
Art. 53. – (1) Adoptatul dobândeşte prin adopţie numele adoptatorului.
(2) Dacă adopţia se face de către doi soţi ori de către soţul care adoptă pe copilul celuilalt soţ, iar soţii au nume comun, adoptatul va purta acest nume. În cazul în care soţii nu au nume de familie comun, ei sunt obligaţi să declare instanţei judecătoreşti care încuviinţează adopţia, numele pe care adoptatul urmează să-l poarte.
(3) Pentru motive temeinice, instanţa, încuviinţând adopţia, la cererea adoptatorului sau familiei adoptatoare şi cu consimţământul copilului care a împlinit 10 ani, poate dispune schimbarea prenumelui copilului adoptat.
(4) În cazul adopţiei unei persoane căsătorite care poartă un nume comun în timpul căsătoriei, soţul adoptat poate primi în timpul căsătoriei numele adoptatorului, cu consimţământul celuilalt soţ acordat în faţa instanţei care încuviinţează adopţia.
(5) Pe baza hotărârii judecătoreşti irevocabile de încuviinţare a adopţiei, serviciul de stare civilă competent întocmeşte, în condiţiile legii, un nou act de naştere al copilului, în care adoptatorii vor fi trecuţi ca fiind părinţii săi fireşti. Vechiul act de naştere se va păstra,
menţionându-se pe marginea acestuia întocmirea noului act.

Multumesc pt raspuns.
Asta am citit si eu in lege dar ma gandeam ca fiind vorba de un major, care se bucura de o anumita notorietate in societate, acesta isi poate pastra si numele tatalui firesc.
prin adoptie se stabileste filiatia intre adoptat si adoptator .Legea spune ca nu este posibil ca numele purtat anterior de cel adoptat sa fie adaugat la numele dobandit prin adoptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui și tatălui din certificat de nastere Sanda07 Sanda07 Buna ziua!Am un băiețel de 12 ani dintr-o relație anterioară care din păcate tatăl copilului a decedat iar eu sunt căsătorită cu o alta persoana și ... (vezi toată discuția)
Parintii mei au divortat, pot lua si eu numele mamei? dede23 dede23 parintii mei au divortat, iar mama si-a reluat numele dinaintea casatoriei, vreau sa stiu daca si eu pot lua numele ei. unde trebuie sa merg pentru a-mi ... (vezi toată discuția)
Schimbarea de nume pe cale administrativa Ares-3 Ares-3 Sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri: a) cand numele este format din expresii indecente, ridicole ori ... (vezi toată discuția)