avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea numelui și tatălui din certificat de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea numelui și tatălui din certificat de nastere

Buna ziua!Am un băiețel de 12 ani dintr-o relație anterioară care din păcate tatăl copilului a decedat iar eu sunt căsătorită cu o alta persoana și am dori sa îl trecem pe numele soțului!Copilul își dorește ca numele tatălui care a decedat sa nu apăra in certificatul de naștere și dorește a soțului meu (tatăl vitreg care la crescut de la vârsta de 1 anișor) se poate?Va multumesc!!
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2020
Sanda07, utilizator
Cel mai recent răspuns: Sanda07 , utilizator 14:05, 28 Iunie 2020
Puteti schimba numele copilului si il puteti trece pe actualul sot in certificatul de nastere al copilului numai in urma incheierii unei proceduri de adoptie:
Art. 473: Numele adoptatului
(1) Copilul adoptat dobândeşte prin adopţie numele de familie al celui care adoptă.
(2) Dacă adopţia se face de către 2 soţi ori de către soţul care adoptă copilul celuilalt soţ, iar soţii au nume comun, copilul adoptat poartă acest nume. În cazul în care soţii nu au nume de familie comun, ei sunt obligaţi să declare instanţei care încuviinţează adopţia numele pe care acesta urmează să îl poarte. Dacă soţii nu se înţeleg, hotărăşte instanţa. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(3) Pentru motive temeinice, instanţa, încuviinţând adopţia, la cererea adoptatorului sau a familiei adoptatoare şi cu consimţământul copilului care a împlinit vârsta de 10 ani, poate dispune schimbarea prenumelui copilului adoptat.
(4) În cazul adopţiei unei persoane căsătorite, care poartă un nume comun cu celălalt soţ, soţul adoptat poate lua numele adoptatorului, cu consimţământul celuilalt soţ, dat în faţa instanţei care încuviinţează adopţia.
(5) Pe baza hotărârii definitive de încuviinţare a adopţiei, serviciul de stare civilă competent întocmeşte, în condiţiile legii, un nou act de naştere al copilului, în care adoptatorii vor fi trecuţi ca fiind părinţii săi fireşti. Vechiul act de naştere se păstrează, menţionându-se pe marginea acestuia întocmirea noului act.
Multumesc mult!!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca actualul sot va adopta copilul se poate, altfel tatal lui ramane in certificat.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume purtat ulterior adoptiei cristina_vilceanu cristina_vilceanu urmeaza a se face o cerere pt incuviintarea adoptiei unui major de catre sotul parintelui firesc. Adoptatul ar vrea sa-si pastreze si numele tatalui firesc ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor szidonia87 szidonia87 Buna ma numesc Szidonia, am un baietel de 2 ani jumate care poarta numele meu de familie. M-am despartit dintr-un concubinaj de tatal copilului. Prin Hotarare ... (vezi toată discuția)
Parintii mei au divortat, pot lua si eu numele mamei? dede23 dede23 parintii mei au divortat, iar mama si-a reluat numele dinaintea casatoriei, vreau sa stiu daca si eu pot lua numele ei. unde trebuie sa merg pentru a-mi ... (vezi toată discuția)