Buna ma numesc Szidonia, am un baietel de 2 ani jumate care poarta numele meu de familie. M-am despartit dintr-un concubinaj de tatal copilului. Prin Hotarare Judecatoreasca mi-au incredintat mie copilul, el plateste pensia alimentara. Fiecare dintre noi ne-am refacut viata, eu urmez sa ma casatoresc. Poate baietelul meu sa-i poarte numele de familie a noului sot? Precizez poarta numele meu de familie. Ce trebuie sa fac? Va multumesc
Da, poate sa poarte numele de familiei al viitorului dvs. sot, insa trebuie ca acesta sa adopte copilul dvs.
Art. 473
Numele adoptatului
(1) Copilul adoptat dobândeşte prin adopţie numele de familie al celui care adoptă.
...................................
(5) Pe baza hotărârii definitive de încuviinţare a adopţiei, serviciul de stare civilă competent întocmeşte, în condiţiile legii, un nou act de naştere al copilului, în care adoptatorii vor fi trecuţi ca fiind părinţii săi fireşti. Vechiul act de naştere se păstrează, menţionându-se pe marginea acestuia întocmirea noului act.
numele este un drept fundamental al copilului si nu poate fi schimbat dupa bunul plac al parintilor. Singura varianta ar fi ca minorul sa fie adoptat de viitorul sot insa asta nu se poate face fara acordul celuilalt parinte, in instanta bine inteles, in aceasta situatie tatal natural nu va mai fi obligat la plata pensiei alimentare
Se poate in mod exceptional si fara acordul tatalui natural, insa daca sunt indeplinite conditiile art.467 c.civ
Art. 467
Refuzul părinţilor de a-şi da consimţământul
În mod excepţional, instanţa de tutelă poate trece peste refuzul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui de a consimţi la adopţie, dacă se dovedeşte, cu orice mijloc de probă, că acesta este abuziv şi instanţa apreciază că adopţia este în interesul superior al copilului, ţinând seama şi de opinia acestuia, dată în condiţiile legii, cu motivarea expresă a hotărârii în această privinţă.
Minorul consimte cu privire la adoptie la varsta de 10 ani.