avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Prescriptia in contractele de asistenta juridica
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Prescriptia in contractele de asistenta juridica

Buna ziua,

Intr-un contract de asistenta juridica apare urmatoarea clauza:
"Dreptul avocatului de a încasa și urmări creanțele împotriva Clientului rezultând din prezentul contract este supus unui termen de prescripție de 5 (cinci) ani"

Eu stiu ca termenul general de prescriptie este de 3 ani, cu anumite exceptii.
De asemenea, exista termene speciale de prescripţie, potrivit art. 2.520 din NCC ":
„(1) Se prescrie în termen de un an dreptul la acţiune în cazul:

6. avocaţilor, împotriva clienţilor pentru plata onorariilor şi cheltuielilor. Termenul de prescripţie se va calcula din ziua rămânerii definitive a hotărârii sau din aceea a împăcării părţilor, ori a revocării mandatului. In afacerile neterminate nu se vor putea cere onorarii şi cheltuieli mai vechi de trei ani;"

Va rog sa imi spuneti daca clauza din contract este corecta sau daca nu, care este termenul de prescriptie in acest caz.

O zi buna,
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 12:56, 7 Octombrie 2014
Termenele de prescriptie pot fi reduse sau marite, fara insa ca durata acestora sa fie mai mica de 1 an si nici mai mare de 10 ani, cu exceptia termenelor de prescriptie de 10 ani ori mai lungi, care pot fi prelungite pana la 20 de ani. (art. 2515 alin.4 NCC)
Este legal.
Si de ce nu as aplica termenul general de prescriptie sau cel prevazut de art. 2520 al. 6 din NCC? Clauzele contractuale se negocieaza...
Articolul mentionat de dvs stipuleaza ce se intampla in cazul general. Cand nu este prevazut nimic in contract, se aplica exact art mentionat de dvs.
INSA legea lasa posibilitatea partilor sa deroge de la aceste prevederi instituind termene de prescriptie mai mari sau mai mici (aici nu este cazul) prin contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita onorariu avocat ALIN37 ALIN37 In data de 23 martie 2013 am angajat un avocat sa ma reprezinte intr-un proces.La primul termen din 9 aprilie 2013 mi-a spus sa aman procesul pentru angajare ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie truta_marian truta_marian Buna ziua. Care este termenul de prescriptie privind actionarea in judecata in cazul neexecutarii intocmai al unui contract de prestari servicii sau ... (vezi toată discuția)
Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune badeamihai69 badeamihai69 va rog daca ma puteti ajuta, de la data eventualelor fapte generatoare de prejudiciul care este TERMENUL LEGAL pentru invocarea EXCEPTIEI PRESCRIPTIEI ... (vezi toată discuția)