Intr-un contract de asistenta juridica apare urmatoarea clauza:
"Dreptul avocatului de a încasa și urmări creanțele împotriva Clientului rezultând din prezentul contract este supus unui termen de prescripție de 5 (cinci) ani"
Eu stiu ca termenul general de prescriptie este de 3 ani, cu anumite exceptii.
De asemenea, exista termene speciale de prescripţie, potrivit art. 2.520 din NCC ":
„(1) Se prescrie în termen de un an dreptul la acţiune în cazul:
6. avocaţilor, împotriva clienţilor pentru plata onorariilor şi cheltuielilor. Termenul de prescripţie se va calcula din ziua rămânerii definitive a hotărârii sau din aceea a împăcării părţilor, ori a revocării mandatului. In afacerile neterminate nu se vor putea cere onorarii şi cheltuieli mai vechi de trei ani;"
Va rog sa imi spuneti daca clauza din contract este corecta sau daca nu, care este termenul de prescriptie in acest caz.
Termenele de prescriptie pot fi reduse sau marite, fara insa ca durata acestora sa fie mai mica de 1 an si nici mai mare de 10 ani, cu exceptia termenelor de prescriptie de 10 ani ori mai lungi, care pot fi prelungite pana la 20 de ani. (art. 2515 alin.4 NCC)
Este legal.
Articolul mentionat de dvs stipuleaza ce se intampla in cazul general. Cand nu este prevazut nimic in contract, se aplica exact art mentionat de dvs.
INSA legea lasa posibilitatea partilor sa deroge de la aceste prevederi instituind termene de prescriptie mai mari sau mai mici (aici nu este cazul) prin contract.