avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Părţile din procesele penale se pot împăca şi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Părţile din procesele penale se pot împăca şi după sesizarea instanţei de judecată

Părţile implicate în procese penale se pot împăca şi după sesizarea instanţei de judecată, a decis, marţi, Curtea Constituţională (CC), care a admis, cu unanimitate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate privind o prevedere din Cod penal, ridicată de Curtea de Apel Galaţi.
Excepţia viza articolul 159, alineatul 3, din Codul penal, care prevede că "împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei".

În urma deliberărilor, CC a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 159 alin. (3) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care se aplică tuturor inculpaţiilor trimişi în judecată înaintea datei intrării în vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi pentru care la acea dată momentul citirii actului de sesizare fusese depăşit.

Prin urmare, explică reprezentanţii CC, în toate cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată la data intrării în vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal (1 februarie 2014), chiar dacă momentul citirii actului de sesizare fusese depăşit, poate interveni împăcarea, ca o cauză de înlăturare a răspunderii penale.



[ link extern ]
Am anticipat asta inca din luna februarie cand am scris intr-un topic :D


Cat priveste impacarea partilor, din punctul meu de vedere, in momentul de fata, nu avem nici o norma tranzitorie inclusa in Legea de punere in aplicare a Codului Penal sau a Codului de Procedura Penala, sau cel putin eu personal nu am gasit, care sa ne invete cum sa procedam in atare situatie, ceea ce ma determina sa consider ca in momentul actual impacarea produce efecte numai in masura in care intervine pana la citirea actului de sesizare al instantei asa cum preved dispozitiile art.159 c.p., unde isi are materia aceasta institutie.
Dispozitiile Art.16 alin.1 lit.g, in ceea ce priveste impacarea, nu le putem interpreta decat raportat la art.159 din c.p., opinia mea.
Daca vreti, este situatia cumva asemanatoare creata in 2010 prin introducerea art.320^1 c.p.p., ulterior C.C. s-a pronuntat printr-o decizie asupra neconstitutionalitatii acestui articol, stabilind ca, în cauzele aflate în curs de judecată în care cercetarea judecătorească în primă instanţă începuse anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, dispoziţiile art. 320^1 din Codul de procedură penală se aplică în mod corespunzător la primul termen cu procedură completă, asa cred, ca se va intampla si acum, pentru a se aplica legea mai favorabila si celor care au trecut de momentul citirii actului de sesizare.

Da, felicitări.Oricum, este corecă Decizia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

 medierea, cauză de înlăturare a răspunderii penale distinctă de împăcarea partilor Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Ministerul Public a dat publicității vineri, 13 martie 2015, concluziile procurorului general al României în cauza nr. 533/1/2015 a ÎCCJ având ca obiect ... (vezi toată discuția)
Acord de mediere in penal dupa citirea actului de sesizare Bencipici Bencipici De curând a existat o excepție de neconstituționalitate conform căreia, părțile nu se mai pot împăca prin acord de mediere decât până la cititrea ... (vezi toată discuția)
Controverse privind impacarea părților în procesul penal cezarad cezarad Am 2 întrebări legate de chestiune: 1. care este diferența între RETRAGEREA PLÂNGERII PREALABILE (art. 158 NCP) și ÎMPĂCAREA PĂRȚILOR (art. 159 NCP) ... (vezi toată discuția)