avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ...  Medierea, cauză de înlăturare a răspunderii ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

 Medierea, cauză de înlăturare a răspunderii penale distinctă de împăcarea partilor

Ministerul Public a dat publicității vineri, 13 martie 2015, concluziile procurorului general al României în cauza nr. 533/1/2015 a ÎCCJ având ca obiect rezolvarea de principiu a chestiunii de drept vizând interpretarea dispoziţiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator în sensul că medierea este o cauză de înlăturare a răspunderii penale distinctă de împăcarea prevăzută în art. 159 din Codul penal, acordul de mediere, pentru a produce efecte juridice, nefiind limitat în timp de momentul citirii actului de sesizare a instanţei.

[ link extern ]
Asteptam de mult sa se lamureasca, sa vedem ce va spune ICCJ. :)
Eu sper că va opina în același sens, pentru că este evident că acordul de mediere este o modalitate de înlăturare a răspunderii penale distinctă de împăcarea părților, și nu poate fi asimilată acestei instituții, pentru că, în caz contrar, nu și-ar avea rostul în lege.
Cred ca stiti ca nu am impartasit in totalitate aceasta opinie, adica, sunt de acord ca acordul de mediere este o modalitate de înlăturare a răspunderii penale distinctă de împăcare(nu impacarea partilor, victima infractiunii are in procesul penal calitatea de persoana vatamata, fiind subiect procesual principal, neputandu-se constitui parte procesuala-parte vatamata) dar nu am fost de acord ca acordul de mediere poate produce efecte juridice in cazul infractiuniilor la care este incidenta impacarea, in sensul de inlaturare a raspunderii penale si dupa momentul citirii actului de sesizare a instanţei.
Asta este interpretarea mea, dar sincer, imi doresc sa nu fie corecta. :)
Eu am acorduri depuse si acceptate inclusiv la ICCJ...
Există deja practică, este drept că încă nu există practică unitară, și tocmai de aceea este necesară clarificarea acestei chestiuni. Și eu am am avut spețe unde acordul de mediere a fost încheiat și depus la instanță după momentul citirii actului de sesizare.

Alte discuții în legătură

Citirea actului de sesizare in lipsa picika80 picika80 au citit actul de sesizare in lipsa mea DAR au amanat cauza si au emis mandat de aducere pe numele meu,nu au acordat termen pt angajare avocat.....pot sa cer ... (vezi toată discuția)
Acord de mediere in penal dupa citirea actului de sesizare Bencipici Bencipici De curând a existat o excepție de neconstituționalitate conform căreia, părțile nu se mai pot împăca prin acord de mediere decât până la cititrea ... (vezi toată discuția)
Impacarea complicei puncuskaa puncuskaa intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa ... (vezi toată discuția)