@
denisa88
1. Cum pot demostra legal ca departajarea angajatilor nu s-a facut prin criteriul evaluarii profesionale?Exista o persoana care a luat un calificativ inferior mie la evaluare,dar totusi a ramas angajata.
In cazul concedierilor individuale nu este obligatorie evaluarea salariatilor.
"Art. 65 exclude posibilitatea angajatorului de a dispune concedierea salariatului pe baza selecţiei în funcţie de competenţă, dar fără desfiinţarea postului acestuia. Cu alte cuvinte, sub imperiul actualei reglementări este necesar să se desfiinţeze postul salariatului concediat, iar nu un post de natura celui ocupat de salariatul concediat. Dacă angajatorul va face o selecţie pe criterii de performanţă profesională între salariaţii care ocupă posturi de aceeaşi natură, pentru a decide care dintre salariaţi urmează a fi concediat ca urmare a desfiinţării unui post, vom fi în în prezenţa unei concedieri pentru motive care ţin de persoana salariatului (necorespundere profesională)". (Liliana Zoleta, Decizia de concediere pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, în Revista română de dreptul muncii nr. 4/2003, p. 70-71) .
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de muncă sa fie efectiva şi existenţa unei cauze reale şi serioase.
2.In notificare spune ca au fost desfiintate 4 posturi,dar au fost chemate la resurse umane doar 3.La mai multe insistente despre a 4-a persoana mi s-a raspuns ca e vorba despre postul unei angajate careia i s-a intocmit referat pentru 3 zile de absente nemotivate. Se poate desfiinta un post in aceste conditii?
Se poate desfiinta un post ,in aceste conditii. Desfiinţarea locului muncii este efectivă, astfel cum cere legea, dacă locul de muncă în cauză a fost eliminat din statul de funcţii.
3. Dupa primirea deciziei de concediere, aveti la dispozitie 45 de zile pentru a o contesta in instanta.