avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... martor neprezentat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

martor neprezentat

2. cu amenda judiciara de la 50 lei la 700 lei:
a) neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune marturie cand este prezent in instanta, in afara de cazul in care acesta este minor;

Amenda nu se va aplica persoanelor la care se refera alin. (1) pct. 2, daca motive temeinice le-au impiedicat sa aduca la indeplinire obligatiile ce le revin.
CARE AR FI ACELE MOTIVE ???
Cel mai recent răspuns: ContSters330712 , utilizator 21:39, 9 Octombrie 2014
Boala, plecare in strainatate, deces, etxc. dovedite cu acte.

Insa, partea pentru care ar fi trebuit sa fie audiati martorii, are de pierdut prin neprezentarea lor, mai ales daca i-a propus in dovedirea actiunii introductive.
Prezumţia de veridicitate a faptelor constatate de agent şi consemnate în procesul-verbal nu are caracter absolut, prezumţia de veridicitate putând opera până la limita la care prin aplicarea ei nu s-ar ajunge în situaţia ca persoana învinuită de săvârşirea faptei să fie pusă în imposibilitatea de a face dovada contrarie celor consemnate în procesul-verbal. Prin urmare, în lipsa unor alte mijloace de probă care să confirme situaţia de fapt reţinută în procesul-verbal de contravenţie, aplicarea prezumţiei de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie în cauză este contrară garanţiilor prevăzute de art. 6 din CEDO, printre care şi prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază contravenientul. (Sentinţa civilă nr. 8676 din 6 mai 2011 pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti)
Prin Decizia nr. 70 din 21 februarie 2013 (în M. Of. nr. 204 din 10 aprilie 2013), Curtea Constituţională a României a subliniat, din nou, faptul că, procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se bucură de prezumţia de legalitate, însă, atunci când este formulată o plângere împotriva acestuia, este contestată chiar prezumţia de care se bucură. În acest caz, instanţa de judecată competentă va administra probele prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal.Cel care a formulat plângerea nu trebuie să îşi demonstreze propria nevinovăţie, revenind instanţei de judecată obligaţia de a administra tot probatoriul necesar stabilirii adevărului.
milikka a scris:

Prezumţia de veridicitate a faptelor constatate de agent şi consemnate în procesul-verbal nu are caracter absolut, prezumţia de veridicitate putând opera până la limita la care prin aplicarea ei nu s-ar ajunge în situaţia ca persoana învinuită de săvârşirea faptei să fie pusă în imposibilitatea de a face dovada contrarie celor consemnate în procesul-verbal. Prin urmare, în lipsa unor alte mijloace de probă care să confirme situaţia de fapt reţinută în procesul-verbal de contravenţie, aplicarea prezumţiei de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie în cauză este contrară garanţiilor prevăzute de art. 6 din CEDO, printre care şi prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază contravenientul. (Sentinţa civilă nr. 8676 din 6 mai 2011 pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti)
Prin Decizia nr. 70 din 21 februarie 2013 (în M. Of. nr. 204 din 10 aprilie 2013), Curtea Constituţională a României a subliniat, din nou, faptul că, procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se bucură de prezumţia de legalitate, însă, atunci când este formulată o plângere împotriva acestuia, este contestată chiar prezumţia de care se bucură. În acest caz, instanţa de judecată competentă va administra probele prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal.Cel care a formulat plângerea nu trebuie să îşi demonstreze propria nevinovăţie, revenind instanţei de judecată obligaţia de a administra tot probatoriul necesar stabilirii adevărului.

Mai pe scurt , nu eu trebuie sa imi dovedesc nevinovatia ci organele de politie trebuie sa vina cu dovezi care sa ma incrimineze. Daca nu au nici o dovada si ma prezint atat eu cat si martorul meu inseamna ca voi castiga ?
~ Conținut șters la cerere ~
legalitatea e una iar temeinicia e alta

1. simpla nemultumire e suficienta pt ca instanta sa verifice legalitatea
2. simpla nemultumire obliga instanta sa administreze toate probele...si in acuzare si in aparare, nu numai cele evidentiate de agentul constatator

exemplificativ instanta este obligata sa verifice existenta unui semn de circulatie ( indiferent ca-i un agent in intersectie, intersectie semaforizata sau un simplu indicator)

Alte discuții în legătură

4 minute pe calea ferata funThomas funThomas Salut. Am fost amendat de politist deoarece tema \\\\"vanatorii\\\\" din aceasta saptamana era \\\\"trecerea de cale ferata\\\\".M-a vazut oprind la trecerea ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv neacordare de prioritate sandoo1 sandoo1 Astazi mi-a fost retinut permisul de conducere in baza neacordarii de prioritate. Eram intr-o intersectie semaforizata incadrat pentru stanga. Semaforul era ... (vezi toată discuția)
Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)? ioanm94 ioanm94 Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada ... (vezi toată discuția)