In data de 18 august m-am intors din CIC si am depus actele pentru primirea stimulentului. Intre timp, la birou se caute metode de a ma face sa plec, pentru ca sunt constienti ca este ilegal sa ma concedieze. In acest moment eu sunt sef birou, dar mi s-a spus ca se va face o noua organigrama si ca e posibil ca serviciul sa fie externalizat. mai mult, mi s-a sugerat ca pot ajunge referent. Acest lucru vine dupa zeci de sicane și probleme pe care le-am tot avut pe perioada sarcinii, toate culminand cu o amenda din partea Itm pentru angajator.
Eu am citit legea si am inteles ca nu ma pot concedia, dar ma pot retrograda, asta atragand dupa sine si diminuarea considerabila a salariului? Acest lucru nu este clar si as vrea sa am niste argumente legale.
1. - Pentru a va modifica locul de munca si salariul prevazute in contractul individual de munca (CIM) trebuie sa incheie un act aditional la CIM, act pe care trebuie sa-l semnati si dvs.
- Daca nu sunteti de acord si nu semnati atunci actul aditional la CIM nu poate fi aplicat.
2. - Daca are loc o reorganizare administrativa (se modifica organigrama) atunci este posibil sa se desfiinteze postul ocupat de dvs. si atunci puteti fi concediata prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii).
- Retrogradarea in functie este o sanctiune care se poate aplica numai respectand procedura prevazuta de Codul muncii in caz de sanctionare.
- Vi se poate oferi si un alt post dar nu sunteti obligat sa-l acceptati.
- Puteti solicita sprijinul ITM, printr-o sesizare.
3. Din Codul muncii:
Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.