avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art. 1033 si urm. NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Art. 1033 si urm. NCPC

Buna ziua. Va rog sa-mi dati un raspuns in urmatoarea problema: am facut o actiune pentru evacuarea chiasului care nu a mai platit chiria de mai bine de 6 luni pe art. 1033 si urm. NCPC si instanta mi-a respins-o ca inadmisibila. Inca nu am vazut motivarea dar motivul invocat in sedinta a fost acela ca contractul de inchiriere era in fiinta la momentul introducerii cererii, acum 3 luni, desi in prezent el este desfiintat. La dosar am avut o denuntare unilaterala prin executor cu un termen de preaviz stabilit prin contract mai mare de 30 de zile si o reziliere unilaterala pe art. 1550 NCC, in aceasta ordine, ambele inainte de introducerea actiunii, deci consider ca nu mai era in fiinta contractul cand s-a facut actiunea.
Care sunt efectele denuntarii urmate de reziliere, anuleaza beneficiul termenului pentru debitor? A procedat corect instanta? Conform art. 1037 al. 3 NCPC denuntarea ceruta de lege valoreaza si notificare de evacuare deci era legal sa respinga actiunea avand acea denuntare la dosar, chiar daca actiunea s-a facut inainte de expirarea termenului de preaviz?
Ma gandesc sa fac apel si nu stiu daca am sanse de castig. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2014
Crisanca, utilizator
Cel mai recent răspuns: Crisanca , utilizator 14:41, 12 Octombrie 2014
Ar trebui să așteptați motivarea instanței.

Oricum, nu confundați rezilierea cu denunțarea.
Chiar dacă ambele presupun încetarea contractului, denunțarea depinde doar de voința uneia dintre părți pe când rezilierea presupune o neexecutare culpabilă a celeilalte părți. Nu sunt chiar același lucru.
Depinde ce ați invocat în cerere și ce a reținut instanța.
Problema e ca eu pot face apel in 5 zile de la pronuntare, partile fiind prezente, iar motivarea instantei va veni mai tarziu. Nu confund cele doua institutii, contractul de inchiriere e pe durata nedeterminata, noi am facut initial denuntarea cu un termenul de preaviz cerut in contract-90 de zile ca sa fim acoperiti indiferent de mersul lucrururilor, chiriasul fiind de rea-credinta. Apoi, pentru ca nu am ajuns la o intelegere cu chiriasul sa paraseasca mai repede imobilul, am facut rezilierea unilaterala, el la momentul respectiv nu-si platise chiria cu 3 luni inainte si nici nu avea de gand sa o plateasca, fapt ce ni-l spunea si verbal dar si in scris, prin notificarile pe care ni le-a transmis. La momentul respectiv nu stiam exact calea juridica pe care o vom urma dar am fost indrumati spre art. 1033, am facut actiunea crezand ca e o procedura urgenta cum spune legea, in schimb ni s-a dat termen de 3 luni, ca acum sa ni se respinga ca inadmisibila pentru faptul ca ar fi existat un titlu la data cererii. Chiriasul e in continuare in imobil si nu plateste nici chirie nici cheltuieli, noi am fost obligati si la 1000 lei cheltuieli de judecata.
Instanta a invocat faptul ca era inca in fiinta contractul la data cererii. Eu spun ca nu era, datorita rezilierii unilaterale, problema ar fi ca aceasta este ulterioara denuntarii si in mod foarte corect trebuia sa fie invers. O alta problema este ca am cerut si rezilierea, asa am fost sfatuiti, cealalta parte si instanta invocand ca nu se poate cere rezilierea in aceasta procedura, desi am inteles ca in alte cazuri s-a putut, ne-am retras acel petit dar fara rezultat.
Se pare că judecătorul n-o fi înțeles exact ce doriți din cauză că ați invocat atât rezilierea cât și denunțarea. Rezilierea unilaterală e destul de riscantă dacă nu aveți în contract vreun pact comisoriu foarte clar și limpede stabilit.

Din tot ce spuneți rezultă că cererea ar fi trebuit să fie admisă, dar nu știm exact ce e la dosar. Poate ar fi bine să vorbiți cu un avocat care să vadă toate detaliile.

Oricum puteți face apel pentru a fi în termen și apoi vă mai gândiți la motivarea lui.

Pe de altă parte, dacă procesul s-a judecat fără citare, termenul curge de la comunicare, indiferent dacă părțile au fost prezente sau nu la vreun termen.
Noi am cerut evacuarea si plata chiriei restante in plus rezilierea, pentru ca asa am fost sfatuiti.Judecatoarea a argumentat ca era inca in fiinta contractul la data cererii si deci actiunea nu era admisibila, art. 1033 si urm. vorbind de o locatiune incetata ca situatie premisa. Totusi, art.1037 al. 3 NCPC spune ca denuntarea unilaterala in conditiile legii valoreaza si notificare de evacuare, noi am facut denuntarea prin executor, deci situatia premisa ar fi trebuit considerata indeplinita chiar daca am facut actiunea in cursul termenului de preaviz, deoarece art. 33-34 NCPC vorbesc de actiunea inainte de expirarea termenului contractului ca admisibila daca se justifica un interes. Ce mi se pare mie o problema e acea reziliere ulterioara care mi se pare ca ar anula beneficiul termenului, oare pot sa nu o mai invoc in apel?
Instanta din pacate nu cunostea dosarul, ne intreba pe noi de existenta diferitelor acte.
Judecata s-a facut cu citarea partilor si in hotararea de pe portal spune la fel, apel in 5 zile de la pronuntare,
Nu stiu ce cale sa urmez, am cerut avizul maestrului si mi l-a dat, acum sunt pe cont propriu in descurcarea situatiei.
Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
Crisanca, utilizator
Ați putea face încă o cerere și să arătați expres că vă întemeiați pe 1037 C.pr.civ., deoarece prima hotărâre nu are autoritatede lucru judecat în acest caz. (în procedura specială nu se judecă fondul).

Dacă e vorba de un contract fără termen și aveți dovada comunicării denunțării făcută prin executor, mergeți pur și simplu pe 1037 și nu mai invocați rezilierea unilaterală.

Alte discuții în legătură

Chiriașul nu mi-a plătit chiria, și o să-i fac o notificare de reziliere prin executor judecătoresc. care e preavizul pe care trebuie să i-l acord? shomescu shomescu Sunt proprietar si am incheiat un contract de inchierere. Chiriasul nu si-a platit chiria. Am sa ii fac o notificare de reziliere prin executor judecatoresc. ... (vezi toată discuția)
Contract chirie Stefania cutic Stefania cutic Am contract de chirie cu proprietarul pana in 2020. Dar el vrea sa plec in 3 luni. Nu mi a spus motivul. Eu nu vreau sa plec pt ca plata s a facut lunar la ... (vezi toată discuția)
Recuperare debit Iovanca Iovanca Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: este vorba despre un contract de inchiriere intre 2 persoane juridice. Chiriasul nu a mai platit ... (vezi toată discuția)