avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Abuz in serviciu din partea unui decan !
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Abuz in serviciu din partea unui decan !

Am fost pana in '90 laborant la o catedra din Univ.Politehnica Bucuresti !Prin'91 ni s-au transformat posturile de laboranti in muncitori necalificati !In '93 ni s-a oferit o portita ! Am dat examen in fata unor comisii ( depinde de facultate)si am fost declarati muncitori calificati! De atunci eu , personal nu am mai primit nicio gradatie desi am o vechime de 30 de ani in munca si 21, de Politahnica ! Un timp am luat spor de fidelitate, dar dupa 6 luni nu s-a luat fara niciun motiv!Nici acum nu beneficiem de acest spor desi avem peste 20 de ani vechime in acelasi loc de munca!
Actualul decan, refuza sa semneze un referat de evaluare prin care pot beneficia de o crestere de salariu pana in 100 lei!
Acest decan ma obliga sa prestez servicii total gratuite la o catedra paralela !Primesc dupa 30 de ani de munca, ca muncitor calificat, 586 lei!Am depasit varsta de 55 de ani in aprilie!Cu ce pensie voi iesi dupa 35 de aniu de munca ?La varsta de 60 de ani!
Este normal sa-mi exercit munca gratuit la alta catedra? Pentru 586 de lei ?
Va multumesc ca ati avut timp sa-mi cititi necazul!
Seful de catedra este speriat, fiind avertizat ca, daca, decanul, imi trimite referatu' la resurse umanel, il acuza ca i-am dat mita!
C e mita sa-i dau dintr-un salariu egal cu o pensie de boala!?????
Va pot anexa dovezi scanate!
PS Ma pricep ft. bine si in materie de IT!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:11, 8 Iunie 2009
M-am grabit, "ca, daca imi trimite......", fara "decanul" !
Conform H.G. 1051/2008, salariul minim brut pe tara garantat in plata, este de 600 lei.... dvs. v-ati referit la net, sau la brut, cand ati speficicat suma de 586 lei?
salariul brut este de 629 lei ! 600 de lei este pentru orce varsta si vechime ?
In Politehnica nu s-au colerat niciodata salariile in functie de salariul minim sau mediu!
Pe mine de fapt, ma intereseaza cum sa scap de a doua cocoasa, sa nu mai fiu obligata sa muncesc pe doua plantatii pe un salariu......., mi-e rusine sa continui........... si sa primesc un salariu pe masura vechimii ! La varsta mea mea nu ma mai angajeaza nimeni pentru ceea ce stiu sa fac, si stiu !!
Cum rezolv problema avansarii, termenul este 30 mai! Ma amana de 4 ani, ce pot sa mai fac?
Imi vine sa ma urc pe cupola rectoratului si sa termin cu cosmarul unei pensii de.....!
hmmm, parerea mea este ca ar trebui sa va uitati in contractul individual de munca. Acolo, trebuie sa se specifice in mod clar, locul de munca.
" ART. 17
(2) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative şi atribuţiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
g) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
h) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
i) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
j) salariul pe bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
l) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;
m) durata perioadei de probă.
(3) Elementele din informarea prevăzută la alin. (2) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă."
In situatia in care dvs. lucrati "pe doua plantatii", s-ar putea incheia cu angajatorul, o clauza de mobilitate, conform legeii 52/2003 :
"ART. 20
(1) În afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a) clauza cu privire la formarea profesională;
b) clauza de neconcurenţă;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidenţialitate."
"ART. 25
Prin clauza de mobilitate părţile în contractul individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz salariatul beneficiază de prestaţii suplimentare în bani sau în natură."
Daca domnul nu intelege.... puteti face o actiune in instanta, dar eu va sfatuiesc, daca ajungeti pana acolo, sa va luati un avocat bun. :)
Totusi, parerea mea, incercati sa rezolvati aceasta situatie neplacuta, pe cale amiabila.
referatul de evaluare are un numar de inregistrare?....daca nu , atunci mai depuneti-l inca o data si obtineti un numar de inregistrare. daca nu se doreste aprobarea lui , faceti o sesizare la ITM sau actionati in instanta.

Alte discuții în legătură

Salariul minim de baza magdalena_ursu magdalena_ursu Buna ziua! Am si eu o nelamurire: ce inseamna (sau ce cuprinde) salariul minim de baza? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Cat este salariul minim net incepand cu 1 ian.2009 tudor1973 tudor1973 Buna ziua! Sotia mea este angajata cu norma intreaga la o farmacie ,cu calificarea de asistent medical de farmacie. As dori sa stiu care este salariul minim ... (vezi toată discuția)
Salariu brut cim timp partial florentina_b florentina_b Buna ziua, Va cer ajutorul intr-o problema cu care ma confrunt: Doresc sa modific un contract de munca de la norma intreaga (8 ore) la timp partial (2 ... (vezi toată discuția)