avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu brut CIM timp partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu brut CIM timp partial

Buna ziua,
Va cer ajutorul intr-o problema cu care ma confrunt:

Doresc sa modific un contract de munca de la norma intreaga (8 ore) la timp partial (2 ore). Am facut actul aditional in care am precizat elementele care se modifica: durata timpului de lucru de la 8 la 2 ore si salariul brut de la 1200 ron la 300 ron si am mers cu el la itm. De la itm mi
s-a spus ca trebuie modificata doar durata, salariul brut ramanand acelasi si se calculeaza automat (?!) conform duratei timpului de lucru.

Nu cred ca este corect sa modific doar durata si salariul brut sa ramana 1200 ron aferent normei intregi (cum sustine itm provincie) ci sa precizez clar ce se modifica - durata+ salariu - (am intrebat telefonic si la itm bucuresti
si mi-au confirmat ca este corect cum am procedat eu) dar nu stiu care sunt argumentele legale(concret - lege, hg nr data articol
) cu care pot demonstra la itm-ul de care apartine societatea.

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: ContSters161342 , utilizator 09:09, 1 Octombrie 2010
Ce ghinion!
Ati nimerit un ITM in care se citesc actele depuse!!

Pai nu au de ce sa refuze inregistrarea.
CIM-ul ca si orice alt act aditional la acesta reprezinta acordul dintre angajator si angajat, evident in limitele legale.
Elementele esentiale ale CIM-ului: salariul, locul muncii etc nu pot fi modificate decat prin act aditional.

Art. 41 din Codul Muncii spune care sunt elementele care pot constitui o modificare a CIM-ului.
Asa este. Conform art. 41 pot modifica salariul si timpul de munca prin act aditional, cu acordul partilor cum este cazul de fata:
Art. 41. - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

DAR, Itm-ul imi spune ca, daca modific timpul de munca, salariul brut se modifica automat raportat la durata noua a timpului de munca.
Mie mi se pare corect sa precizez toate elementele care se modifica. Si nu doar un element iar celelalte .... sa se subinteleaga.
Cum pot demonstra ca este normal ca la un CIM cu timp partial 2 ore sa trec salariu brut 300 ron si nu 1200 ron din care sa se plateasca, de fapt, tot 300 ron brut aferent timpului de lucru.
Sper ca sunt suficient de clara.
Pai nu aveti cum.
In cazul in care ramane salariul nemodificat salariatul va putea sa va oblige sa-i dati toti banii.
Inteligentii de la ITM sunt cei care vor veni si in control, in cazul unei sesizari din partea salariatului.
Nu inteleg de ce trebuie sa le justificati lor actiunile dvs.
Incercati pe alta tura.
Poate gasiti o persoana mai putin crispata, ca sa nu folosim alte cuvinte.
Mentionati la salariu 1200/4 pentru norma 2 ore . Este acelasi lucru si poate dati la pace cu ITM-ul
As putea sa ma folosesc in argumentatie de HG 1051/2008 care spune ca:
Art. 1. - Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 540 lei lunar, în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2008, pentru un program complet de lucru de 170 de ore în medie pe lună, reprezentând 3,176 lei/oră.
Art. 2. - Începând cu data de 1 ianuarie 2009, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 600 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore în medie pe lună în anul 2009, reprezentând 3,529 lei/oră.
Art. 3. - În luna iunie 2009, Guvernul, împreună cu partenerii sociali, va analiza valoarea realizată a câştigului salarial mediu brut lunar corespunzător primelor 4 luni. În situaţia în care se constată abateri mai mari de 5% între câştigul salarial mediu brut lunar pe economie realizat faţă de cel prognozat pe întregul an, Guvernul va modifica prin hotărâre salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 1 iulie 2009, astfel încât ponderea acestuia în câştigul salarial mediu brut lunar să fie 33%.
Art. 4. - Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prevăzut la art. 1 şi 2.
Art. 5. - (1) Stabilirea, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul celui prevăzut de art. 1 şi 2 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

in special de art. 2 care imi precizeaza un salariu tarifar orar?
Daca am 2 ore/zi X 21,25 zile lucratoare X 1200ron/170ore= 299,97 ron salariu minim brut. Deci salariul de 300 ron brut este peste limita minima prevazuta si nu vad alta limitare legala.

Vi se pare corect rationamentul?
Iau in considerare si varianta cu 1200/4. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Salariu "realizat" < salariu cim?! leovigild leovigild Salut! Am o situatie: la o firma oarecare, salariatii incaseaza un salariu care, pe statul de plata, este [b]mai mic [/b]decat cel din CIM, asta, in ... (vezi toată discuția)
Mod de a nu respecta o hg mancipri mancipri Pentru a nu respecta HG nr. 871 / 2013, directorul unei firme, sub amenintarea ca vor fi dati afara,\\" a obligat \\" pe unii angajati din firma , sa semneze ... (vezi toată discuția)
Modificarea duratei muncii irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa-mi spuneti daca in calitate de angajator am posibilitatea legala sa modific in contractul angajatilor, la capitolul durata ... (vezi toată discuția)