avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu "realizat" < salariu CIM?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu "realizat" < salariu CIM?!

Salut!
Am o situatie: la o firma oarecare, salariatii incaseaza un salariu care, pe statul de plata, este mai mic decat cel din CIM, asta, in conditiile in care nu este incheiat niciun act aditional la CIM (si inregistrat la ITM) prin care sa se modifice salariul (in sensul scaderii); cu alte cuvinte, directorul general hotaraste in mod discretionar cat incaseaza fiecare salariat, de o buna perioada de timp (incepand cu aprilie 2009 - prezent).
Cat este de legala/ilegala treaba asta? Impozitul si contributiile se platesc aferent salariilor de pe stat (nu aferente celor din CIM), oare nu trebuie sa fie platite conform salariului din CIM?
Va rog, dati-mi cateva puncte de vedere.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 10:49, 16 Martie 2010
Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri,reprezentand venitul brut realizat.

Calculul contributiilor se face la total venit realizat.
OK, poate am fost eu gresit inteles, salariul din CIM este salariul de baza (brut) acesta nefiind obtinut din ceva de genul: salariu fix + comision etc, adica, mai clar, indiferent de cantitatea muncii si de realizarile personale, salariul este cel din CIM; mai exact, daca eu am in CIM 4000 lei brut, rezultand din asta un salariu net de 2806 lei (salariu pe care l-am primit cu regularitate), de ce incepand de la acea data (vezi in post-ul anterior) am primit salariu net, ba 2500, ba 2000, ba 2400 samd.
Asta e problema, ce-mi poate opune legal conducerea firmei vis-a-vis de practica asta?
ART. 40

(2) Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:

c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;
ART. 41
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Puteti trage si dv. concluzia.
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Pe statul de plata trebuie sa apara ca salariu lunar brut cel din contractul de munca.
Daca ati primit mai putini bani decat trebuia, inseamna ca ati avut salariul realizat (venitul brut) mai mic. Probabil ca, daca verificati in statele de plata, veti observa ca ati avut absente nemotivate, concediu fara plata, deci nu aveti toate orele din luna lucrate.
Daca va trecea toate orele lucrate, nu aveati cum sa primiti un net mai mic decat cel normal.
Toata stima doamna,
tocmai despre asta e vorba, in statul de plata nu sunt absente motivate sau nemotivate, nu sunt concedii fara plata, in schimb apare un alt salariu brut, mai mic decat cel din CIM (repet, nu exista act aditional de modificare a salariului).
Care sunt concluziile in situatia asta?
Mie mi se pare "cam" ilegala treaba.

Alte discuții în legătură

Act aditional la cim-penalizari salariale;dezinformare la recrutare yasmina0506 yasmina0506 I . In firma la care lucrez se incheie odata cu CIM si Act aditinal ce prevede drepturile banesti. 1. Acest act adidional poarta acelasi nr. de inregistrare ... (vezi toată discuția)
Cota de impozitare de 16% Buna ziua! Sunt intr-o situatie ciudata, dar prin care cred ca trec multi altii ca mine sau care au trecut. Catre acestia din urma apelez pentru a cere ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de munca cris2279 cris2279 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatorul caz: vreau ca salariatii sa primeasca echivalentul in RON a salariului net negociat cu patronul strain in ... (vezi toată discuția)