In mod normal, chiar daca la angajare ai negociat salariul net, in contractul individual de munca a fost trecut brutul. In acest caz, odata cu aplicarea cotei unice de impozitare, trebuia sa-ti creasca si salariul net. Daca salariul net nu a crescut si pe C.I.M. este trecut brutul, in mod cert angajatorul a modificat unilateral cim-ul printr-un act aditional, act nul de drept, atat timp cat nu a fost semnat de tine.
In cazul in care in C.I.M. a fost trecut salariul net, desi ma indoiesc, vei primi in continuare salariul negociat.
Iti multumesc pentru raspunsul prompt. Si eu m-am gandit la acest argument, dar trebuie sa am ceva mai solid la mana. De aceea ma gandeam ca poate exista un act normativ sau norme de aplicare privind aceasta modificare din Codul fiscal. Singura solutie pentru a nu accepta aceasta bataie de joc este demisia. Problema este, ca pentru multi altii, ca am nevoie de un loc de munca. In momentul de fata demisia este singura optiune, dar sper sa gasesc ceea ce caut sau poate cineva ma poate ajuta in acest sens.
Multumesc inca o data.
Elena
Suma trecuta la "Rest de plata" in "Statul de plata" este mai mica sau mai mare decit primesti tu in mina?
Daca este mai mare, nu semna statul de plata pina nu ti se da suma scrisa in rubrica "Rest de plata"
Daca este mai mica, taci din gura si pastreza-ti locul de munca.
Parerea mea.
In CIM se trece salariul brut, iar in urma aplicarii noii cote de impozitare ar fi trebuit sa-ti creasca salariul net. De aceasta cota unica de impozitare trebuie sa beneficieze toti, nu doar angajatorul. In plus, pe statul de plata apare suma reala pe care ar trebui sa o primesti, diferenta fiind oprita "cu japca".
"stie cineva un act normativ care mie, probabil, imi scapa in legatura cu destinatia banilor rezultati din diferenta de impozit?" - da, Codul penal prevede si aceasta posibilitate.
Ai doua solutii:
1 - fie te adresezi instantei de judecata, in penal si/sau litigii de munca
2 -fie, daca suma nu merita, fiind insignifianta, sa stai linistita si sa te consolezi, atitudine nerecomandata si care ingroasa obrazul unor porci de angajatori.
Av. Dinu
Puiule, intii vezi contractul individual de munca pe care l-ai semnat si vezi daca acolo e trecut salariul net sau cel brut. Daca e trecut netul asta e. Daca e trecut salariul brut te poti adresa cu o plangere la ITM.
Demisia e o solutie atunci cand ai unde sa pleci, ori sa fim realisti in Romania oferta e mai mare decat cererea in ceea ce priveste forta de munca.