avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Renuntarea la cetatenia romana
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Renuntarea la cetatenia romana

Sunt momentan cetatean roman cu domiciliul in Ungaria si casatorita in Ungaria cu un cetatean maghiar, este posibil ca in momentul in care aplic pentru cetatenia maghiara sa renunt la cea romana? Si daca ma puteti ajuta cu informatii referitoare la ce obligatii am in situatia aceasta in legatura cu actele, acum incep doar sa inregistrez casatoria din Ungaria in Romania, si nu prea stiu ce am de facut :(#-o
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2014
natalys, utilizator
Cel mai recent răspuns: 0330 , utilizator 09:40, 22 Septembrie 2020
Puteti avea ambele cetățenii. Drepturile si obligatiile diferă de la stat la stat. De regula trebuie sa respectati legile țării in care va aflați. Deţinătorii cetăţeniei maghiare au dreptul la paşaport maghiar, care le permite, de exemplu, să intre în SUA şi Canada fără viză. Totodată, posesorii au posibilitatea de a se angaja în unele state ale Uniunii Europene în care romanii nu au acces.
Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, se transcriu la Primăria de domiciliu.

Acte necesare transcrierii certificatului de căsătorie:

- Certificatul de căsătorie, eliberat de autorităţile din străinătate, original şi copie xerox.
- Traducerea certificatului de căsătorie, în România, la traducător autorizat, original şi copie xerox.
- Legalizarea acestei traduceri, la notar public - în România
- Cartea de identitate al soţului/soţiei (cetăţean român), paşaport pentru soţul/soţia (/cetăţean străin), original şi copie xerox.
- Certificatul de naştere al soţului/soţiei (cetăţean român), original şi copie xerox.

Este de preferat sa va deplasări acolo si sa vedeți toate actele de care aveti nevoie ptr transcriere.
Multumesc frumos pentru informatie, as mai avea o intrebare cat dureaza transcrierea certificatului de casatorie,dupa ce voi depune toate actele necesare?
In jur de 30 de zile.
Este incredibil, le trebuie in jur de 30 de zile sa transcrie un certificat de casatorie, traim intr-o tara cu un sistem cel putin dezamagitor.
Inca nu realizez pentru ce au nevoie de atat timp sa faca o amarata de transcriere din moment ce am certificatul de casatorie tradus, legalizat si in original... o alta idiotenie este ca au nevoie de certificatul de nastere al sotului... din pacate am nevoie urgent de actul acesta pentru a-mi face pasaportul ca altfel as renunta la a fi bataia lor de joc :(
a durat mult mai putin si a fost mult mai simplu sa obtin acordul Ungariei pentru a ma casatorii acolo
:O
Nu aveati nevoie de acordul Ungariei sa va casatoriti acolo, comparatia nu are sens.
Ca sa intelegeti de ce dureaza atat: transcrierile tuturor certificatelor de stare civila obtinute de cetatenii romani in strainatate se fac la Bucuresti, nu in localitatea in care se depun actele. Dezamagitor ca nu le acorda tratament preferential celor care se casatoresc in Ungaria dar asta e.

Aici aveti procedura de renuntare la cetatenia romana:
[ link extern ]
si actele necesare:
[ link extern ] /
Succes si cat mai putine dezamagiri in viitoarea dumneavoastra tara.

Alte discuții în legătură

Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii si casatoriei din strainatate, in romania claudymaria claudymaria sunt cetatean roman casatorita de 5ani cu un spaniol si avem o fetita de 1 an .cum procedez ptr. a o inregistra in evidenta populatiei in Romania.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Inregistrare casatorie alexandru9591 alexandru9591 Cum se poate (daca se poate) inregistra in Romania, o casatorie incheiata in Statele Unite? Care sunt documentele necesare si unde se pot depune! Ambii soti, ... (vezi toată discuția)