buna ziua si multumesc celor care vor raspunde.in anul 2011 tatal meu a decedat in urma unei afectiuni cardiace ,fratele meu care locuia impreuna cu el a gasit cardul pe care tatal meu il folosea pentru scoaterea pensiei a stiut bineinteles si pinul iar dupa inmormantare a scos timp de 2 ani pana a expirat cardul suma de 43000 lei,acum casa de pensii sa sesizat si a facut plangere la politie,intrebare:la ce fapta se incadreaza?care este minimul pedepsei (neavand cazier si nici o alta fapta)si care ar fi maximul?il ajuta daca recunosate(noul cod penal parca prevede asa ceva),multumesc anticipat
Da, ar putea fi vorba despre înșelăciune, varianta agravantă , pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.Cu privire la recunoașterea vinovăției poate fi încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, cu procurorul, fie, dacă nu s-a încheiat acest acord, să meargă pe procedura recunoașterii vinovăției , la primul termen de judecată, situație în care limitele de pedeaspsă se reduc cu o treime.
ART. 250*) c.p.
Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos (1) Efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronică sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează efectuarea uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1), prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare sau prin utilizarea de date de identificare fictive.
(3) Transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare, în vederea efectuării uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
#CIN
*) Conform art. 252, tentativa la infracţiunile prevăzute în art. 250 se pedepseşte.
Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 27 alin. (1) din Legea nr. 365/2002, republicată
- alin. (2): art. 27 alin. (2) din Legea nr. 365/2002, republicată
- alin. (3): art. 27 alin. (3) din Legea nr. 365/2002, republicată
OK, dar aici titularul cardului era decedat, deci nu i se mai putea lua acordul.Practic, cred că nici cardul nu ar mai fi trebuit să fie valabil, dacă s-ar fi anunțat decesul titularului. Iar dacă era un card de pensii, din moment ce omul a decedat, casa de pensii a continuat să vireze pensia în cont? Sunt câteva lucruri dubioase aici.
Ideea este ca era mostenitor si avea dreptul la sumele respective, dar dupa dezbaterea succesiunii, faptul ca a utilizat fara consimtamant respectivul card se considera infractiune, lipsa acordului raportat la faptul ca titularul este mort nu este o scuza, cardul trebuia predat la banca dupa ce titularul a decedat si nu mai trebuia folosit.
Condamnare
loacker
Buna, in urma unui proces care a inceput acum 5 ani am fost condamnat la o pedeapsa de 5 ani cu executare in baza art. 42 alin. 1,2,3, din Legea nr. 161/2003, ... (vezi toată discuția)