avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Martor in proces
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Martor in proces

O persoana in varsta de peste 901 ani care locuieste la tara este chemata ca martora la un proces despre care nici nu a fost informata pentru ce anume.
Intrebarea este daca este obligatoriu sa se prezinte si in caz de deplasare cine suporta cheltuielile de deplasare si riscul pentru eventualele probleme care pot aparea ca urmare a acestei deplasari.
Cel mai recent răspuns: Adi951 , utilizator 16:18, 12 Octombrie 2014
Una dintre părțile respectivului proces a propus-o pe dns ca martor, instanța dispunând citarea dumneaei. In caz de neprezentare, se poate aduce cu mandat sau se poate amenda. Aviind in vederere venerabila virsta a doamnei, nu stiu daca este cazul, si depinde si de starea de sanatate a dumneaei. Martorul are posibilitatea sa ceara rambursarea cheltuielilor ocazionate cu deplasarea.
~ Conținut șters la cerere ~
Dar ar fi bine sa comunice cumva instantei ca nu se poate deplasa din motive de sanatate raportate la distanta care trebuie parcursa. Poate o ajutati sa faca un astfel de raspuns la citatie, ca se evite situatia neplacuta sa fie amendata.
Se pot cere cheltuielile legate de deplasare in fata instantei, cand si daca va fi audiata, dar ele se vor acorda numai la finalul procesului (asta poate dura), iar daca partea care va trebui sa le plateasca nu va plati de bunavoie, trebuie facute ceva demersuri legate de executarea silita.
In plus, cand le va cere, martora trebuie sa prezinte si dovezi ca a efectuat acele cheltuieli (bilet de transport, chitante de benzina, bon de taxi etc.)

O alta solutie ar fi ca partea care a propus-o ca martor (si care se presupune ca are nevoie de marturia ei ca sa castige procesul) sa suporte cheltuielile de deplasare, ba chiar sa o ajute efectiv cu deplasarea. Acuma, avand in vedere ca partea respectiva nu a avut nici minima decenta sa o informeze pe batrana despre ce este vorba, nu ma astept sa plateasca.

Riscurile de sanatate asociate cu deplasarea nu le suporta nimeni. Ele sunt din acelea care vin cu "placerea" a a ajuta la aflarea adevarului pentru orice cetatean, fie tanar sau batran.

Eu sa fiu in locul doamnei as invoca fara retinere varsta ca sa nu umblu aiurea prin tribunale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
Multumesc pentru raspuns, e care il consider elocvent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprezentare in urma citarii ioasaf ioasaf Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce se poate intampla daca cineva nu se prezinta la tribunal in urma citarii. A fost martor la un accident rutier dar in alt ... (vezi toată discuția)
Citatie cotzo1987 cotzo1987 Buna seara, Vin cu rugamintea la dumneavoastra sa ma lamuriti in a intelege o citatie care am primit. Ea suna cam asa: [i]X, este chemat in aceasta ... (vezi toată discuția)
Citatie krmnik krmnik am primit o citaţie să mă prezint ca martor în cazul unei plângeri contravenţionale.(presupun că este vorba despre o oprire în trafic în urma căreia ... (vezi toată discuția)