Neclaritatea mea este urmatoarea: mama unui copil, nerecunoscut de tata, ii poate intenta acestuia proces de recunoastere a copilului doar pana ce copilul implineste un an? Sau si dupa acesta data? Si tatal, in cazul in care doreste, il poate recunoaste oricand? La oficiul starii civile sau notar? Asta fara consimtamantul mamei? Si in cazul unui proces intentat de tata pentru stabilirea filiatiei imi puteti spune la ce suma poate ajunge intentarea respectivului proces?
1. Actiunea pentru stabilirea paternitatii se poate intenta de mama sau de copil pe toata durata vietii copilului. Nu mai este aplicabil termenul de 1 an, de multi ani de-acuma.
2. Si tatal il poate recunaoste oricand pe copil, la starea civila sau la notar, fara consimtamantul ammei si chiar fara ca mama sa stie.
3. Nu stiu sa va spun sumele, depinde daca se ajunge la test ADN.
Ultimul pret pe care il stiam, de acum cativa ani, era de 3500 - 4000 lei noi. Cred ca intre timp o mai fi crescut.
Pentru recunoasterea unui copil fara tata, nu este nevoie de litigiu. Ulterior, pentru drepturi de vizita, ar cam fi (presupunand ca parintii nu se inteleg la notar sau mediator).
Cu ceva timp in urma tatal genetic a fost la Starea Civila unde i s-a spus ca trebuie sa faca proces. Si pentru mediere... se face plangere la Politie initial? Sau dupa cum se inteleg cele doua parti?
Medierea n-are a face cu Poliţia.
Tata recunoaşte copilul, se trece numele lui în certificatul de naştere_din acel moment are aceleaşi drepturi asupra copilului ca şi dvs. De exemplu, îl poate lua la el acasă şi să nu vi-l mai aducă înapoi.
Trebuie să stabiliţi prin instanţă domiciliul copilului şi programul de vizitare.
Paternitate copil
cris_13
buna, am o mare nelamurire legata de recunoasterea paternitatii fiicei mele, in varsta de 10 luni. tatal nu a recunoscut fata, iar acum am vorbit cu o avocata, ... (vezi toată discuția)