buna, am o mare nelamurire legata de recunoasterea paternitatii fiicei mele, in varsta de 10 luni. tatal nu a recunoscut fata, iar acum am vorbit cu o avocata, care a luat legatura cu el. dl. afirma ca e de acord cu recunoasterea fetitei, dc i se face testul adn. avocata spune ca nu se mai poate face recunoasterea paternitatii pe cale amiabila, decat prin proces. e adevarat ca doar asa se mai poate face recunoasterea paternitatii?
Tatal merge si o recunoaste la starea civila, nu aveti nevoie de avocat.
Faceti test ADN sau mai ieftine- serologic, HLA daca tatal e dispus sa plateasca.
se poate solicita testul ADN sau celalat test fara incuvintarea instantei? nu e necesar sa si dea acordul? pt ca avocata asa afirma, ca instanta trebuie sa si dea acordul, deoarece bebe are deja certificat de nastere emis, si pt al modifica e necesar sa introduca actiunea in instanta.
Testele le faceti dvs in particular. Dupa ce tatal are sigurata ca el e tatal, mergeti la starea civila cu actele necesare ( certificatele de nastere ale tuturor, buletinele dvs) si da declaratie de recunoastere a paternitatii. Isi recunoaste copilul dand declaratie in acest sens in fata ofiterului starii civile.
Doamna avocat vb de o actiune in stabilirea paternitatii. Cand tatal nu doreste sa-si recunoasca copilul, mama il actioneaza in judecata si urmeaza sa se stabileasca paternitatea In cadrul procesului se face si test ADN pe care il plateste cine-l cere, adica dvs, urmand sa recuperati de la tata la final sub forma cheltuielilor de judecata.
Daca nu va intelegeti cu tatal in ce priveste copilul si vreti cu aceasta ocazie sa se stabileasca si pensie si cum va exercitati autoritatea parinteasca, domiciliul copilului, program de vizita etc, mergeti in instanta