avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces stabilire paternitate

Buna seara
În primul rând vă mulțumesc pentru tot ce faceți!
Vreau sa deschid o acțiune de recunoaștere a paternității împotriva fostei mele concubine, de oarece vreau să îmi recunosc copilul rezultat în urma acestei relații.
Ia refuză, am încercat la Starea civilă și la diverse notariate dar am fost refuzat întrucât este nevoie de prezența mamei copilului la Starea civilă, iar la notariat am nevoie de certificatul de naștere.
Menționez că mama copilului este necăsătorită dar momentan are o altă relație și este posibil ca actualul să recunoască copilul.
Vă adresez următoarele întrebări:
-unde se deschide acțiunea (referindu-mă la faptul că nu locuim în același județ)?
-este absolut necesar să fiu reprezentat de un avocat?
-care este onorariu domnului avocat (informativ vorbind)?
-costurile generale (taxe judiciare, de timbru, diverse expertize gen ADN)?
- și nu în ultimul rând cine plătește cheltuielile de judecată?
În speranța că mă veți ajuta cu cât mai multe informații, vă mulțumesc din suflet
Cu deosebită stimă
actiunea se deschide la domiciliul paratului si ar fi bine sa fiti reprezentat de un avocat. onorariul poate fi intre 1000lei si 2000 lei, depinde de la un avocat la altul.
cheltuielile de judecata se cer de la partea adversa. taxele de timbru sunt mici(cativa zeci de lei, depinde daca solicitati si alte capete de cerere)...testul ADN este destul de scump
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
MYRA CIMPEAN , Avocat
Dvs vreți sa va recunoașteți copilul, nu sa se stabilească paternitatea, calitatea procesuală activa pt stabilire o au mama și copilul.
Dvs nu aveți de ce sa plătiți un test adn, cat nu aveți nimic de dovedit, mama dacă vrea sa conteste, sa ceara și sa il plateasca.
Ar trebui sa aveți de la starea civila un document din care sa reiasă ca nu v-au lăsat sa va recunoașteți copilul fără acordul mamei, in ce baza. Acel act il veti contesta in instanta, pe cei de la starea civila ii veti cita in instanta.
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Recunoasterea poate fi facuta in mod voluntar, prin declaratie notariala.

Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata, oricand.


Avokitten,
Vă mulțumesc pentru informații

Vă mulțumesc domnule moderator. Am încercat la notariat dar am fost refuzat, întrucât nu am certificatul de naștere. Voi încerca la starea civilă și le voi solicita motivarea recunoașterii.

Stoica Ioana,

Vă mulțumesc doamnă avocat, știu asta dar peste tot unde am încercat mia fost solicitat certificatul de naștere iar unea ori chiar prezența mamei copilului.
Ce părere aveți?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
(editat-intrebari se pun în topicurile deschise de dvs, în cele deschise de altul, se răspunde))

Prezenta mamei e obligatorie la starea civila doar pentru incuvintarea numelui minorului, pentru recunoastere ajunge sa mearga doar tatal. Intr-adevar notarul nu vad cum ar putea intocmi actul respectiv fara certificatul de nastere, in lipsa lui nu se poate referi concret la copilul respectiv.

O solutie ar mai fi sa inficati la spitalul unde s-a nascut copilul dar probabil informatiile sunt confidentiale si nu aveti nici o dovada ca sunteti in drept sa le cereti.

Daca il va recunoaste actualul partener, puteti deschide proces de contestare a recunoasterii si daca aveti dreptate, toate cheltuielile le va suporta paratul, inclusiv testul ADN.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Paternitate ceruta de tatăl copilului Maridor Maridor Va rog ajutați ma cu un răspuns. Am conceput un copil cu fosta mea iubita. Toate bune și frumoase pana am ajuns acasă la ea după naștere. A refuzat sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o intrebare, tocmai am incheiat o relatie de concubinaj, ... gLa991 gLa991 buna ziua, am o intrebare, tocmai am incheiat o relatie de concubinaj, de cativa ani, iar fosta e insarcinata in 8.5-9 luni...dupa o perioada foarte ok, a ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recunosc copilul daca mama refuza sa se prezinte la notariat sau la starea civila cristipaul cristipaul Salut pe toata lumea cu respect,si astept raspunsuri de la cine doreste sa ma ajute sa stiu daca pot sa fac ceva sa imi recunosc copilul.Povestea mea este ... (vezi toată discuția)