Buna seara
În primul rând vă mulțumesc pentru tot ce faceți!
Vreau sa deschid o acțiune de recunoaștere a paternității împotriva fostei mele concubine, de oarece vreau să îmi recunosc copilul rezultat în urma acestei relații.
Ia refuză, am încercat la Starea civilă și la diverse notariate dar am fost refuzat întrucât este nevoie de prezența mamei copilului la Starea civilă, iar la notariat am nevoie de certificatul de naștere.
Menționez că mama copilului este necăsătorită dar momentan are o altă relație și este posibil ca actualul să recunoască copilul.
Vă adresez următoarele întrebări:
-unde se deschide acțiunea (referindu-mă la faptul că nu locuim în același județ)?
-este absolut necesar să fiu reprezentat de un avocat?
-care este onorariu domnului avocat (informativ vorbind)?
-costurile generale (taxe judiciare, de timbru, diverse expertize gen ADN)?
- și nu în ultimul rând cine plătește cheltuielile de judecată?
În speranța că mă veți ajuta cu cât mai multe informații, vă mulțumesc din suflet
Cu deosebită stimă
actiunea se deschide la domiciliul paratului si ar fi bine sa fiti reprezentat de un avocat. onorariul poate fi intre 1000lei si 2000 lei, depinde de la un avocat la altul.
cheltuielile de judecata se cer de la partea adversa. taxele de timbru sunt mici(cativa zeci de lei, depinde daca solicitati si alte capete de cerere)...testul ADN este destul de scump
Dvs vreți sa va recunoașteți copilul, nu sa se stabilească paternitatea, calitatea procesuală activa pt stabilire o au mama și copilul.
Dvs nu aveți de ce sa plătiți un test adn, cat nu aveți nimic de dovedit, mama dacă vrea sa conteste, sa ceara și sa il plateasca.
Ar trebui sa aveți de la starea civila un document din care sa reiasă ca nu v-au lăsat sa va recunoașteți copilul fără acordul mamei, in ce baza. Acel act il veti contesta in instanta, pe cei de la starea civila ii veti cita in instanta.
Vă mulțumesc domnule moderator. Am încercat la notariat dar am fost refuzat, întrucât nu am certificatul de naștere. Voi încerca la starea civilă și le voi solicita motivarea recunoașterii.
Stoica Ioana,
Vă mulțumesc doamnă avocat, știu asta dar peste tot unde am încercat mia fost solicitat certificatul de naștere iar unea ori chiar prezența mamei copilului.
Ce părere aveți?
(editat-intrebari se pun în topicurile deschise de dvs, în cele deschise de altul, se răspunde))
Prezenta mamei e obligatorie la starea civila doar pentru incuvintarea numelui minorului, pentru recunoastere ajunge sa mearga doar tatal. Intr-adevar notarul nu vad cum ar putea intocmi actul respectiv fara certificatul de nastere, in lipsa lui nu se poate referi concret la copilul respectiv.
O solutie ar mai fi sa inficati la spitalul unde s-a nascut copilul dar probabil informatiile sunt confidentiale si nu aveti nici o dovada ca sunteti in drept sa le cereti.
Daca il va recunoaste actualul partener, puteti deschide proces de contestare a recunoasterii si daca aveti dreptate, toate cheltuielile le va suporta paratul, inclusiv testul ADN.